Sovětský svaz zabila zrada, myslí si Michail Gorbačov

15. prosinec 2016

„Sovětský svaz se nedá obnovit, ale v jeho původních hranicích se může zrodit nový spolek na dobrovolné bázi.“ V sérii rozhovorů to uvedl první a zároveň poslední prezident Sovětského svazu, Michail Gorbačov. „Chtěl jsem zabránit občanské válce, a proto jsem v prosinci 1991 rezignoval. Za našimi zády se zrodila zrada. I za mými zády.“ Tak líčí Gorbačov okolnosti rozpadu Sovětského svazu v rozhovoru pro BBC.

A dodává, že to byli představitelé Běloruska, Ukrajiny a dalších sovětských republik, kteří se v prosinci roku 1991 tajně dohadovali o rozpuštění Sovětského svazu a následném uspořádání. A postavili se tak prezidentovi. „Zažehli celý dům jen proto, aby si připálili cigaretu. Nedokázali toho dosáhnout demokratickými prostředky, tak spáchali zločin. Byl to puč,“ říká dnes Gorbačov, který poskytl rozhovory agenturám TASS a AP a také už zmíněné BBC u příležitosti 25. výročí rozpadu Sovětského svazu.

Gorbačov si navzdory vážným zdravotním problémům zachoval při setkání s novináři humor a ironický pohled na současné dění. Bývalý prezident, který zahájil dalekosáhlé reformy zkostnatělého totalitního režimu, nicméně zůstává k současným vztahům mezi Západem a Ruskem velmi kritický. A z podílu na neutěšeném stavu ruské společnosti viní i západní státy.

Apel na dobré vztahy s USA

Podle Gorbačova byl jejich postup po rozpadu Sovětského svazu krátkozraký. Rusové se prý místo pomoci dočkali jen škodolibosti. Gorbačovovi se také nezamlouvají současné napjaté vztahy mezi Moskvou a Washingtonem. „Svět potřebuje, aby Rusko a Spojené státy vzájemně spolupracovaly. Společně by měly nasměrovat svět na novou cestu,“ navrhuje v rozhovoru pro agenturu AP Gorbačov.

A v interview pro BBC si zase bere na mušku západní média, která podle něho diskreditují ruského prezidenta Vladimíra Putina a snaží se ho přinutit k rezignaci. „Výsledkem ovšem je, že jeho popularita dosáhla 86 procent. A pokud to bude pokračovat, můžeme se nadít i 120 procent!“ podotýká ironicky Gorbačov.

Právě na Putina naráží při odpovědi na otázku, zda je v Rusku ohrožena svoboda. „Jistě, jsou tu někteří, pro něž je svoboda jen nepříjemností. Necítí se v ní dobře,“ soudí Gorbačov. Zda má ale na mysli konkrétně Putina, to neupřesní. „ Hádejte, o kom mluvím, na to si musíte odpovědět sami.“ Putin podle Gorbačova tohle všechno ví a jeho rady a konzultace nepotřebuje.

autor: smi
Spustit audio