Solární energie se vrací ve velkém a „z popelky je zase princeznou“

28. květen 2022

Stát dával dlouhá léta po zkušenostech s takzvaným solárním boomem od fotovoltaické energie ruce pryč. Po raketovém růstu cen energií a ruské invazi na Ukrajinu se ale situace obrátila a na výstavbu nových solárních projektů půjdou ze státního rozpočtu miliardy. Ministerstvo průmyslu a obchodu například vyčlenilo na podporu fotovoltaických elektráren 3 miliardy korun. Pro vysoký zájem ale ještě jednu miliardu korun přidalo. Peníze jsou určené pro zájemce z řad firem.

Dlouho očekávaná změna pak přijde s novelou energetického zákona, a to v oblasti komunitní energetiky.

Čtěte také

Podle stávajících pravidel musí být energie ze solárních panelů být spotřebovaná v místě výroby a přebytky putují za nepříliš výhodných výkupních cen do sítě. Komunitní energetiky ale umožní sdílení fotovoltaické energie, což otevře cestu třeba projektům obecních solárních elektráren.

Výrazně chce do fotovoltaiky investovat i Ministerstvo životního prostředí. V rámci Operačního programu Životní prostředí pro roky 2021 až 2027 půjde na obnovitelné zdroje 6,4 miliardy korun.

Státní fond životního prostředí pak v programu Nová zelená úsporám disponuje částkou asi 18 miliard korun, z nichž část (v zatím neupřesněné výši) půjde na podporu domácí fotovoltaiky.

Lidé chtějí panely i bez dotací 

Zejména po loňském růstu cen energií stoupl zájem o solární panely do domácností a firem několikanásobně. Firmy podle Jana Krčmáře, výkonného ředitele Solární asociace nestíhají vyřizovat objednávky a čekací lhůta na novou elektrárnu je i několik měsíců.

Čtěte také

„Nemáme na trhu dost instalačních kapacit, ale to se doplňuje. Skoro každý týden se nám do asociace hlásí nová firma a termíny pro kvalifikační zkoušky pro nové montéry jsou ,vybookované‘ na několik měsíců dopředu. Takže i tam vidíme, že byznys reaguje tak, že lidé chtějí nejen pobírat solární elektřinu, ale chtějí ty elektrárny i stavět.“

Dalším často skloňovaným pojmem je takzvaná agrivoltaika. Jde o instalaci solárních panelů na zemědělskou půdu, a to u plodin, které třeba potřebují určitou míru stínění, a nebo na plochách, kde stín přímo nevadí.

Zemědělci ale dnes nemohou čerpat dotace na půdu, která zároveň slouží k výrobě energie. Ministerstva životního prostředí a zemědělství začala proto pracovat na nové legislativě, která by umožnila instalaci panelů třeba na vinicích, chmelnicích nebo v sadech.

Celý pořad Natura najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.