Smrt Stalina? Pokud ho neotrávili, zabili ho odmítnutím lékařské péče

15. listopad 2023

Sovětská společnost si sice ještě na desítky let udržela totalitní charakter, smrtí sovětského diktátora Josifa Stalina (5. března 1953) ale skončila jedna z nejtragičtějších epoch v dějinách lidstva. Vlastním jménem Josif Vissarionoviče Džugašvili vládl neomezenou mocí od roku 1927 – a podle mnohých odhadů se stal jedním z největších zločinců 20. století.

Podle odhadů byly popraveny v stalinských čistkách, zahynuly v obávaných pracovních táborech (gulazích) nebo v občanské válce a podlehly hladomoru v 30. letech desítky milionů lidí.

Čtěte také

Poslední dny Stalina jsou přitom zahaleny tajemstvím. Mrtvic dostal na jednom ze svých venkovských sídel v Kuncevu u Moskvy asi mezi 1. a 2. březnem 1953. Po záchvatu zůstal dlouho ležet bez pomoci, což vyvolává dodnes řadu spekulací.

„Pokud ho neotrávili, zabili ho odmítnutím lékařské péče,“ napsal například ruský dramatik, spisovatel a historik Edvard Radzinskij, podle kterého byl diktátor možná otráven na příkaz obávaného ministra vnitra Lavrentije Beriji.

Stalinově smrti je věnována repríza dokumentárního pásmo Libora Dvořáka z cyklu Politické vraždy. Na webu jen do 15. prosince 2023.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.