Usámu bin Ládina hledali Američané deset let. Strůjce útoků z 11. září našli potají v Pákistánu

26. říjen 2024

Usáma bin Ládin dokázal unikat téměř deset let po teroristických útocích z 11. září 2001. Nakonec byl zlikvidován americkým komandem 2. května 2011 v pákistánském městě Abottábád.

Usáma bin Ládin se narodil v Saudské Arábii, jeho otec pocházel z Jemenu, matka byla Syřanka. Když ale byl z této země za protivládní činnost vyhoštěn, její státní příslušnost ztratil.

Čtěte také

V roce 1988 se v Afghánistánu podílel na založení teroristické organizace al-Káida, jejíž činnost se postupně rozšiřovala do řady dalších zemí. Bin Ládin byl až do své smrti jejím vůdcem.

Ještě před rokem 2001 podnikla al-Káida řadu teroristických útoků v různých zemích, mimo jiné v Keni, Tanzanii, Spojených státech amerických nebo v Jemenu. 

Po 11. září 2001 označila vláda Spojených států bin Ládina za hlavního iniciátora útoků na budovy Světového obchodního centra a Pentagonu.

Operace Neptunovo kopí

Administrativa prezidenta George W. Bushe se snažila Usámu bin Ládina dopadnout a případně zabít celé roky. Úspěšná byla až akce za administrativy prezidenta Baracka Obamy.

Bin Ládin se skrýval v poměrně luxusním domě v pákistánském městě Abottábád. Navzdory pohodlí, které tam měl, nebyly v domě pevné telefonní linky ani internetové připojení.

Čtěte také

O operaci Neptunovo kopí, jejímž cílem mělo být dopadení či zabití bin Ládina, americká vláda neinformovala vedení Pákistánu. 

Za akcí stály americká zpravodajská služba a speciální jednotky. Přepadly bin Ládinův dům a zabiti byli všichni muži, kteří se tam v tu chvíli nacházeli. Včetně Usámy bin Ládina. 

Jeho tělo bylo poté dopraveno na základnu v Afghánistánu, vyfotografováno a odebrány mu byly vzorky DNA. Teprve poté, co byl bin Ládin jednoznačně identifikován, pohřbili Američané jeho tělo na neznámém místě do moře, aby se z jeho hrobu nestalo poutní místo teroristů.

Reakce americké veřejnosti byla bouřlivě nadšená. Pozitivně však reagovaly i další západní i umírněné muslimské země. 

Při akci Neptunovo kopí se zřítil jeden z vrtulníků, ale nikdo při tom nebyl zraněn.

V pořadu hovoří historik a amerikanista Jiří Pondělíček, zazní nahrávky z archivu Českého rozhlasu a ukázky z odborné literatury.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související