Právník Sergej Magnitskij a lídr opozice Alexej Navalnyj. Je smrt ve vězení zvláštní ruská tradice?

12. říjen 2024

Pobyt a dokonce i smrt ve věznicích či různě nazývaných koncentračních táborech má v Rusku dlouhou tradici. Pro politické odpůrce, umělce či občanské aktivisty – za cara, komunistů i v současnosti. Právníci Sergej Magnitskij a Alexej Navalnyj zemřeli v ruském vězení v putinovské éře, a to v letech 2009 a 2024.

Právník Sergej Magnitskij byl uvězněn za to, že objevil obří korupci v ruském politicko-ekonomickém systému, když pracoval pro britsko-amerického podnikatele a miliardáře Billa Browdera, který v té době v Rusku masivně investoval.

Čtěte také

Magnitskij zemřel ve vazbě v roce 2009.

Téměř čtyři roky po jeho smrti proběhl v Rusku soud s ním a s Billem Browderem (v nepřítomnosti), kde byl Magnitskij „uznán vinným z daňových úniků“. Jde – dokonce i v Rusku – o zcela neobvyklý politický proces s mrtvým.

Kontroverzní a vězněný

Alexej Navalnyj byl kontroverzní občanský aktivista. Své výrazně nacionalistické názory, mimo jiné podporu ruské intervenci v Gruzii a anexi Krymu, korigoval až v závěru svého života.

Založil Fond boje s korupcí, neziskovou organizaci, která odhalovala korupci mezi vysoce postavenými ruskými činiteli v Rusku včetně Vladimira Putina, Dmitrije Medvěděva, Sergeje Lavrova a dalších.

Čtěte také

Navalnyj byl opakovaně perzekvován a přežil více atentátů na svou osobu. Jedním z nich byl útok látkou skupiny novičok.

Naposledy byl zatčen v roce 2021 a postupně odsuzován ke stále dalším a vyšším trestům. Zemřel v trestanecké kolonii v únoru 2024.    

Ani Navalného, ani Magnitského úmrtí nebylo řádně vyšetřeno. Podle mnoha indicií šlo o vraždy.  

V pořadu hovoří rusista Libor Dvořák a historik a filosof Petr Hlaváček. Zazní ukázky z odborné a memoárové literatury.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související