Slovenský list SME: Andrej Babiš vyrábí svou reality show

5. červen 2019

Demonstrace proti premiérovi v Praze byla „největší od konce komunismu.“ Titulek zpravodajského serveru BBC, který jako mnoho dalších evropských novin informuje o událostech v ČR. A co píše další světový tisk?

Ondřej Konrád: Milion chvilek a sto tisíc duší pro AB

Demonstrace za demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové a premiéra Andreje Babiše

„Nejsme slepí!“- skandovali o úterním žhavém podvečeru účastnící protestní manifestace na popud režisérky Heleny Třeštíkové. K čemuž by se dalo dodat, že také nikoli hluší.

Podle organizátorů na shromáždění až 120 000 lidí, požadovali demisi Andreje Babiše a ministryně spravedlnosti Marie Benešové. A jak dodává například slovenský deník Sme, Václavákem znělo heslo „pravda vítězí.“

Právě slovenský list SME také v komentáři píše, že se český premiér Andrej Babiš brání a vyrábí svou reality show. Předběžné závěry auditu Evropské komise o možném střetu zájmů považuje za útok na Česko. Všichni tak můžou sledovat v přímém přenosu souboj o interpretaci reality. Souboj o to, jaký pohled a výklad současné situace zvítězí.

Autor komentáře si také všímá toho, že český premiér vytáhl ve své argumentaci i další kartu – obvinil z kampaně George Sorose. Podobně jako před ním maďarský premiér Viktor Orbán nebo bývalý předseda slovenské vlády Robert Fico. Otázkou je, jestli mu tento tah vyjde, spekuluje deník SME.

Zahraniční noviny plní fotografie ze shromáždění v Hongkongu, kde si tisíce lidí připomněly třicet let od násilného potlačení protestu na náměstí Nebeského klidu v Pekingu. Právě Hongkong je díky své autonomii jediným místem v Číně, kde jsou povoleny veřejné zmínky o masakru – a také shromáždění, která připomínají stovky jeho obětí. Například deník The Australian cituje organizátory akce, podle kterých je důležité, aby lidé nedovolili čínským úřadům smazat vzpomínky na tyto události.

Britové řeší Trumpa 

Britské noviny rozebírají návštěvu amerického prezidenta Donalda Trumpa ve Velké Británii. Ten mimo jiné prohlásil, že jsou Spojené státy připraveny s Londýnem po odchodu z Evropské unie uzavřít „úžasnou“ obchodní dohodu. Na jednáních se ale mluvilo třeba i o čínské společnosti Huawei. Deníky pak otiskly i fotografie z protestů proti Trumpovi, v ulicích demonstrovaly tisíce lidí.

Já bych rezignoval, ale třeba Trump by zůstal, komentuje návrh auditní zprávy Evropské komise Švejnar

Jan Švejnar

Ekonom Jan Švejnar kandidoval na českého prezidenta a se světem politiky je stále v kontaktu, do žádné z českých stran ale vstoupit nechce. Přestože se čas od času vídá s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a probírá s ním celosvětové ekonomické otázky, o vstupu do jeho vlády nikdy neuvažoval.

Kromě informování o jednáních si ale novináři všímají i nejrůznějších detailů. Guardian zaujalo například to, že se prezidentský pár královně neuklonil, raději jí podali ruku. A to v případě Donalda Trumpa takovým způsobem, že fotografie s tímto „handshakem“ oblétla sociální sítě. Tradiční pukrle neudělala ani Melania. Independent zase poznamenává, že Trump často zmiňoval, že má jeho rodina skotské kořeny.

Telegraph ocenil manželku prince Charlese Camillu, která při odchodu z fototermínu s americkým prezidentským párem spiklenecky mrkla na novináře. A deník Metro zase rozebírá snímek Trumpových dětí a jejich manželů a manželek, kterou dali na sociální sítě. Vyfotili se na schodech před Buckinghamským palácem přímo před cedulí „zákaz fotografování.“

Řecko chce válečné reparace

Řecko předalo Německu diplomatickou nótu, ve které vyzývá Berlín, aby začaly rozhovory o válečných reparacích, to píše řecký server Ekathimerini. Text odkazuje na škody, které země utrpěla během první i druhé světové války.

Lukáš Kovanda: Řecko odpojili od kapaček. Česku „dluží“ miliardy

Celkový dluh Řecka Evropskému stabilizačnímu mechanismu představuje 204 miliard eur

Řecko se po letech staví na vlastní nohy. Odpojili jej od záchranného penězovodu evropských věřitelů, který fungoval od srpna 2015.

Komise složená z odborníků v Řecku už dřív vypočítala, že se škody mohly vyšplhat na zhruba 290 miliard eur. Parlament země vyzval vládu už dřív, aby začala reparace vymáhat. Řecko v posledních letech řeší velké finanční problémy a podle premiéra Alexise Tsiprase nadešel pro tento krok ten správný okamžik.

Německý Handelsblatt zase píše, že Berlín opakovaně popírá výši odškodnění. Podle federální vlády jsou všechny nárok z válečného období kompenzovány. A to podle Německa platí i pro případné nároky z povinného úvěru, který požadovalo nacistické Německo jako okupační mocnost na počátku 40. let. V roce 1960 totiž Berlín zaplatil Aténám 115 milionů marek. I proto Německo považuje téma reparací za uzavřené.

New York Times: Trest pro CNN

Deník New York Times píše o tom, že americký prezident Donald Trump navrhl bojkot telekomunikační společnosti AT&T. Má to být pokus o trest za zpravodajství jedné z dceřiných firem této společnosti – americké televize CNN.

Trump na Twitteru prohlásil, že pokud by lidé přestali využívat AT&T, donutilo by to tuto firmu přistoupit k velkým změnám právě v CNN. Následkem jejího zpravodajství má podle něho svět falešnou představu o Spojených státech. New York Times ještě dodává, že představitelé AT&T a CNN nechtěli vyjádření komentovat. CNN ale v ekonomickém zpravodajství zveřejnila zprávu, že v den, kdy Trump návrh zveřejnil, akcie AT&T posílily o víc než jeden a půl procenta.

Kontamince olovem po požáru Notre-Dame?

Le Parisien píše o tom, že úřady vyzvaly těhotné ženy a děti žijící v okolí chrámu Notre-Dame, aby si nechaly udělat testy na kontaminaci olovem. Lékaři totiž zjistili u jednoho dítěte právě z této oblasti Paříže vyšší hladinu tohoto prvku v krvi.

Podle odborníků požár chrámu v dubnu uvolnil toxické látky, v plamenech se roztavilo až 300 tun olova. Deník dodává, že zvýšená hladina olova v krvi může způsobit neurologické problémy, nechutenství nebo poškození ledvin.

 Víc si poslechněte v audiu. 

autor: Petra Vintrová
Spustit audio

Související