Thomas Kulidakis: Babiš i Zeman by si mohli vzít příklad z Rumunska

4. červen 2019

Nejhorší na kauzách premiéra Andreje Babiše je, že si jich všimli i v zahraničí. Z původní domácí ostudy se tak stala ostuda mezinárodní.

Babišovo lpění na funkci za pomoci prezidenta Zemana navíc způsobuje, že už se oproti vývoji u nás zdá inspirativní i Rumunsko.

Rumunská vláda se bojí protikorupční bojovnice, která usvědčila bývalého premiéra

Demonstrace na podporu bývalé rumunské státní zástupkyně Laury Kövesiové

Rumunská politika je převážné špinavá a zkorumpovaná. Alespoň to tvrdí britský týdeník Economist. Jak píše, straničtí kmotři a baroni v Rumunsku rozdělují pracovní místa a veřejné zakázky. Oligarchové pak zase využívají své televizní stanice jako propagandistické nástroje, aby zničili pověst oponentů nebo aby svým kumpánům pomohli ve zvolení. Čestní politici jsou ohrožená menšina.

Náš bývalý spojenec v rámci východního bloku vstoupil do Evropské unie v roce 2007. Kvůli rozsáhlé korupci je doteď Rumunsko společně s Bulharskem sledované pomocí speciálního mechanismu Evropskou komisí.

Na paškál si vládu v Bukurešti vzaly také unijní instituce. Evropská komise, členské státy i Evropský parlament rumunskému kabinetu vyčítali oslabování fungování právního státu, snahu zkomplikovat či znemožnit stíhání korupčních činů politiků a soudní reformu.

Stávající premiérka Viorica Dančialová řekla, že to vše bylo kvůli šéfovi vládní sociální demokracie. Liviu Dragnea čelil obvinění z fiktivního zaměstnávání lidí, volebních podvodů a zneužití 20 milionů eur z unijních dotací. Posledních pět let strávil snahou vyhnout se vězení. V něm nakonec minulý měsíc stejně skončil. Dančilaová pak vysvětlila, že na sporné reformy tlačil Dragnea proti její vůli. Následně vyhlásila příměří s Bruselem.

Policie a soudy by nevinu prokázali

Inspirativní na celé věci není to, že politik sedí ve vězení. Inspirativní je, jak se s ním místní politický systém vypořádal. Rumunský prezident má mnohem silnější pozici než ten český. Jednu pravomoc s ním ale sdílí. Může si vybírat, koho a za jakých podmínek pověří sestavováním vlády a jmenuje premiérem. V roce 2015 vyhráli rumunští sociální demokraté ziskem skoro 46 procent hlasů.

Le Monde: Rumunsko předsedající Evropské unii má nakročeno k autoritářskému systému

Rumunská premiérka Viorica Dančilaová

Od Nového roku se Rumunsko ujalo svého historicky vůbec prvního půlročního předsednictví v Evropské unii. Událost měla symbolicky stvrdit úspěšnou integraci země do evropského společenství.

Prezident Iohannis prohlásil podobně jako jeho český protějšek, že vítěz voleb má právo sestavit vládu. V jejím čele ale nepřipustil Dragneu, který byl ještě ve fázi obvinění, vyšetřování a jednoho nepravomocného rozsudku v rámci všech svých kauz.

Následovaly čtyři roky nemilosrdné války prezidenta s vládou, ale vyplatilo se to. Dragnea se předsedou vlády nestal. Dosadil si alespoň své lidi do vlády, ale stejně se finálnímu rozuzlení nevyhnul. Jeho lidé teď mohou vše hodit na něj, pokračovat v boji s korupcí a zbavit se zahraniční kritiky.

Do nynější šlamastyky nás tedy dostal prezident Zeman, který bez okolků jmenoval Babiše. Místo toho ho měl donutit jmenovat náhradníka. Do vyšetření kauz a rozsudku soudního dvora. Samotný premiér škodí sobě, svému okolí a naší pověsti v zahraničí, když se drží zuby nehty ve funkci. Neexistuje důkaz, že na premiérské sesli ovlivňuje vyšetřování.

Thomas Kulidakis

Míní, že by odchodem nepřímo přiznal vinu. To je ale zbytečné. Pokud je nevinný, policie a soudy by to jistě prokázali. Pak by se vrátil jako vítěz se slovy „já to říkal“. V zájmu státu by měl Babiš odstoupit, jmenovat svého nástupce, který požádá sněmovnu o důvěru nebo jít k předčasným volbám. Pak by si prezident Zeman měl vzít příklad z Rumunska.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio