Jiří Leschtina: Babišovo adié Evropské unii

4. červen 2019

Když Evropská unie přijímala Českou republiku a další postkomunistické země, především šlo Západu o rozšíření vlády práva do prostoru, v němž bylo pošlapáváno dlouhá desetiletí.

Stojí za to si tuhle klíčovou ideu integrace připomínat právě v době, kdy z Bruselu dorazila předběžná zpráva Evropské komise, zevrubně mapující střet zájmů českého premiéra.

Petr Holub: Jak se český stát snaží pomoci svému premiérovi

Premiér Andrej Babiš reaguje na schůzi sněmovny na informace o výsledku auditu Evropské komise ohledně jeho možného střetu zájmů dotací pro Agrofert.

Česko má premiéra, který čerpá dotace, a to by neměl, protože je v Česku nejvyšší instancí, která na dotace dohlíží.

V konfliktu Andreje Babiše s Evropskou unií totiž zdaleka nejde jen o to, na kolik nás přijde premiérovo dotační dobrodružství. Ale především o hájení právního státu, jenž se stal hlavním výdobytkem evropské integrace. A který je stále víc nahlodáván v Maďarsku, v Polsku nebo v Rumunsku.

A k jehož zpochybnění přispívá i český premiér, který se podle bruselských i českých analýz ocitl v nepřípustném a protiprávním postavení, když skrze Agrofert vydělává na evropských dotacích.

Je možné, že vláda při nasazení právnických es nakonec nějaké miliony ve sporu s Evropskou komisí uhraje. Můžeme i předpokládat, že Agrofert vrátí do českého rozpočtu dotační sumy, které Evropská komise nevyplatí. Tak jako vrátil 50 milionů korun ještě během policejního vyšetřování údajného dotačního podvodu při financování farmy Čapí hnízdo.

Přechod Babiše do tábora extremistů?

Lukáš Jelínek: Táhlý spor Strakovkou neotřese

Premiér Andrej Babiš na schůzi vlády

Pátek byl velký Babišův den a premiér na něj byl výborně připravený. Na vystoupení v Poslanecké sněmovně i na několik rozhovorů pro média.

Ten hlavní problém nepřijatelný pro EU ale zůstane, dokud Andrej Babiš setrvá v roli premiéra i v roli jediného zakladatele, kontrolora a beneficienta svěřenských fondů, do nichž zaparkoval svůj holding Agrofert.

Právě to vnímá Brusel jako případ, který se vymyká všemu, co Evropská unie dosud zažila. Pregnantně to shrnul pro deník Hospodářské noviny ředitel bruselské kanceláře výzkumného centra nadace Roberta Schumana Eric Maurice: „Toto je první případ, kdy je nějaký předseda vlády podezřelý ze zneužití evropských fondů. A navíc, ještě pro své osobní obohacení. To je bezprecedentní.“

Pokud Andrej Babiš svůj konflikt zájmů nesprovodí ze světa – to znamená, nestáhne se z čela vlády nebo neprodá Agrofert – může upadat na evropské scéně do stále větší izolace. A půjde o to, kam až bude ochoten zajít v zájmu svého přežití na domácí scéně. Zda Babiš začne svůj boj s Bruselem vydávat za vlasteneckou ctnost, kdy vůbec nejde o zisky nejmocnějšího oligarchy v zemi, ale o svrchovanost státu.

Petr Honzejk: Hrozba vracení eurodotací je zatím největší Babišův průšvih. Ale politicky ho nezabije

Petr Honzejk

Do ČR dorazil verdikt Evropské komise, podle kterého by Česko mělo vrátit dotace vyplacené od roku 2017 Agrofertu. I když Babiš vložil firmu do svěřenských fondů, podle komise ji dál ovládá. Premiér členské země EU je podezřelý, že se obohacuje z evropských peněz. Větší antireklamu na ČR vymyslet nelze. K porážce Babiše ale nepostačují jeho průšvihy. K tomu, aby s ním voliči ztratili trpělivost, by musela opozice přesvědčit, že představuje silnou alternativu k jeho politice.

Premiér, jemuž navíc hrozí soudní žaloba v kauze Čapí hnízdo a desetitisíce lidí v ulicích požadují jeho demisi, se již svými předvolebními útoky na Evropskou komisi přiblížil komunistům a Okamurovi. A pokud konečným výsledkem bruselského auditu bude odtržení Agrofertu od evropských dotací, co ještě bude držet Babiše zpátky?

Ne, přechod Andreje Babiše do tábora extrémních nacionalistů a separatistů, jaké v Evropě představuje například Marine Le Penová, nebo u nás Tomio Okamura či oba Klausové, už není pouhou spekulací, ale reálnou alternativou.

V příštích volbách do Poslanecké sněmovny by se pak mohlo hrát skutečně o hodně. Zda Babiš a jeho hnutí spolu s nacionalistickými stranami včetně nové klausovské formace získají dost hlasů, aby si ANO udrželo premiérský post.

Jiří Leschtina

Což by byla osudová prohra nejen tuzemské demokratické opozice, ale i Evropské unie, která by pak mohla přihlížet další destrukci právního státu ve svých řadách.

Autor je publicista

Spustit audio