Andrej Babiš by se měl oprostit od osobních zájmů a vystupovat jako premiér, říká místopředseda ČSSD

Je Andrej Babiš ve střetu zájmů? Samotný premiér tvrdí, že návrh auditní zprávy Evropské komise o jeho údajném střetu zájmů je prý útokem na Českou republiku. „Dnešní projev pana premiéra se mi nelíbil. Ale ani mě nepřekvapil,“ shrnuje poslanec a místopředseda koaliční ČSSD Ondřej Veselý.

Typický projev pana premiéra. Těmito slovy Ondřej Veselý v rozhovoru s Marií Bastlovou označuje dnešní projev Andreje Babiše na půdě Poslanecké sněmovny, ve kterém se premiér vyjadřoval k předběžném auditu Evropské komise. „Když má nějaký problém, mohou za něj všichni okolo. Jen on je ten nejlepší na světě,“ shrnuje.

Andrej Babiš dnes mimo jiné prohlásil, že se Evropská komise svou zprávou snaží destabilizovat situaci v ČR. „To je samozřejmě nesmysl. Jakmile někdo premiérovi něco vytkne, je to útok na celou státnost. Je to nešťastné. Pan premiér by se měl oprostit od osobního zájmu a vystupovat jako premiér. On to dlouhodobě nedokáže. Je ale spousta lidí, kterým se to líbí.“

To, co se kolem Andreje Babiše v poslední době děje, přitom podle Ondřeje Veselého poškozuje celou Českou republiku. „Dnešní slova Andreje Babiše určitě v Evropské unii zaznamenají. To poškození snad už nemůže být větší, možná víc mě tak mrzí, že Andrej Babiš vyvolává euroskeptické nálady u nás, což považuju za velký problém.“

Jako politik, který se tváří jako prozápadní, by měl Andrej Babiš udělat vše pro to, aby EU byla vnímána v reálném světle.
Ondřej Veselý

Součást sociální demokracie

Ondřej Veselý kritikou na adresu Andreje Babiše nešetří. I proto se nabízí otázka: proč je stále součástí vlády, v jejímž čele Andrej Babiš stojí? „Jsem součástí sociální demokracie, která rozhodla v rozporu s mým přesvědčením. To, že jsem musel zvednout ruku pro vládu, mi radost nedělalo, ale respektuju to,“ shrnuje Ondřej Veselý.

„Sociální demokracie je ve vládě, aby prosazovala vlastní program. A co se stane, když sociální demokracie z vlády odejde? Vůbec nic. Andrej Babiš bude dál premiérem. A to je úplně všechno.“

Jak v kauzách Andreje Babiše hlasoval samotný Ondřej Veselý? Rozhodují o morálnosti politika volby? A zůstane sociální demokracie ve vládě? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Marie Bastlová , als
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.