Slovensko i Rakousko zpřísňují opatření proti koronaviru, píší Aktuality.sk nebo Der Standard

14. září 2020

Bratislavský kraj od pondělí zakazuje akce pro víc než 50 lidí pod střechou. Pod širým nebem platí nově limit 100 účastníků. Přísnější hygienická pravidla platí od půlnoci taky v celém Rakousku. 

Nařízení slovenských hygieniků se týká všech událostí od sportu až po kulturu. Server Aktuality.sk k tomu píše, že boj s koronavirem začíná být nekulturní.

Čtěte také

Kulturní instituce doplácejí na snahu potlačit virus mimořádnými kroky. Komentátor Lubomír Jašek se ptá, proč se obětí stávají v první linii zrovna divadla, kina a koncertní síně. Na pivo, do nočního klubu nebo obchodního centra totiž může stále vyrazit každý.

Neexistují přitom důkazy, že by koncerty nebo večer v divadle, představovaly zvláštní riziko – pokračují Aktuality.sk. Kultura přitom není automat nebo abstraktní jev, který by fungoval nezávisle na lidech nebo ekonomice. Za prázdnými hledišti jsou stovky zaměstnanců, kterým nařízení Bratislavského kraje ohrožuje živobytí. I když stát část škod uhradí, živá kultura znova prohrává.

Rakousko: Roušky všude na veřejnosti

Přísnější hygienická pravidla platí od pondělní půlnoci taky v celém Rakousku. Zakrytá ústa a nos jsou nově povinná pro prakticky všechny veřejné vnitřní prostory.

Čtěte také

Dopoledne se taky mimořádně sejde štáb, který vládní opatření připravuje. Porada se měla původně konat až ve čtvrtek, rakouská vláda ale podle listu Der Standard nechce s vyhodnocením situace tři dny zbytečně otálet.

Kulturní akce a další větší setkání jsou v Rakousku dál možné. Za podmínky, že pořadatel zajistí rezervaci míst. Události pro víc než 500 lidí potřebují mít navíc úřední souhlas.

V Rakousku momentálně nejvíc nových případů nemoci covid-19 pochází z uzavřených skupin, rodin nebo oslav. Přesto ale vláda Sebastiana Kurze doporučuje práci z domu každému, pro koho je možná. Ministerstvo zdravotnictví zároveň promýšlí podmínky provozu zimních lyžařských středisek. Po zkušenostech z letošní zimy tak rakouská vláda zřejmě žádné noční tahy po návratu ze sjezdovky nepovolí.

Číňané sbírají data o Britech

Čínská technologická společnost cíleně vytváří databázi osobních dat desítek tisíc občanů Spojeného království. Informaci přináší deník The Daily Telegraph. Firma Čen-chua informace nabízela klientům. Mezi svými cíli přitom uvádí službu vlasti v digitální oblasti.

Čtěte také

Společnost si vedla záznamy o těch nejvlivnějších Britech – jak z politické nebo byznysové sféry, tak z královské rodiny. Celkem Číňané sbírali osobní data a všechny dostupné informace od 40 tisíců lidí.

Podle Telegraphu investigativní reportáž odhaluje špičku ledovce, jak funguje státní dohled v Číně. Od firmy s vlasteneckými úmysly je už pouze krůček k tajným službám. Takovou spolupráci čínská firma odmítá komentovat. Jak ale říká konzervativní poslanec Bob Seely, který taky patří mezi sledované osoby: Číňané data nesbírají proto, aby věděli, kdy odeslat narozeninovou pohlednici.

Je pravda, že osobní údaje shromažďují taky giganti jako Facebook nebo Google. Ti jsou ale podřízeni evropskému právu. Zároveň také neprovozují koncentrační tábory pro Ujgury, nezatýkají opoziční politiky v Hongkongu ani nevyhrožují Tchaj-wanu. Celkově by si proto Britové měli dát na spolupráci s čínskými technologickými firmami větší pozor – varuje Telegraph.

Celý přehled tisku, který připravil Ondřej Elbel, najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související