Odolá slovenská vláda pokušení rozhádat se? Téma pro server Aktuality.sk

7. září 2020

Slovenská vláda Igora Matoviče se může v příštích týdnech konečně dostat k pravému důvodu, proč vznikla. Nad hlavními otázkami slovenského politického podzimu se zamýšlí server Aktuality.sk.

Jde hlavně o to, jestli čtyřkoalice zvládne dotáhnout do konce své původní sliby a nezůstane jen u koronaviru, vizí a soubojů o moc. Podle aktuálních modelů pro parlamentní volby sice na Slovensku Matovičovo hnutí OLANO dál vede, další strany vládní koalice by už ale matematicky většinu nesložily.

Čtěte také

Podle serveru Aktuality.sk záleží především na tom, jestli nová vláda odolá pokušení rozhádat se – například v souvislosti s potratovým zákonem. Další neznámou je chování premiéra Matoviče, který často dává přednost improvizaci před jasně organizovanou prací. Komplikací můžou být taky některé dosavadní nevydařené, nebo okatě kamarádské, nominace do důležitých funkcí.

Matovič by měl podle komentáře pochopit, že ho na cestě k úspěšným reformám doprovázejí taky lidé, které si sám nevybral. Silným tématem předsedy vlády by naopak mohla být justice, ať už se jedná o generálního prokurátora, práci policie, nebo pomalé soudy, uzavírá server Aktuality.sk.

Trump, Srbsko a Kosovo

Americký prezident Donald Trump si chtěl na konci minulého týdne připsat rychlý diplomatický úspěch. V Bílém domě přijal zástupce Srbska a Kosova s cílem garantovat ekonomickou dohodu obou zemí. Avizovanému narovnání jejich vzájemných hospodářských vztahů se ale dohoda vůbec nevěnuje, hodnotí jednání rakouský deník Der Standard.

Čtěte také

Zůstaly jen detaily, jako například závazek, že oba státy zařadí libanonský Hizballáh mezi teroristické organizace. Místo vzájemné spolupráce pak Srbsko a Kosovo slibují raději rozvoj vztahů se Spojenými státy. Američané zase očividně prosazovali budování 5G sítě bez čínské účasti nebo oslabení srbské závislosti na ruském plynu.

Trumpova strategie odložit politické spory stranou a věnovat se jen byznysu v případě Bělehradu a Prištiny selhala, tvrdí i server Balkan Insight. Sporné ekonomické otázky se totiž bez politické dohody mezi Srbskem a Kosovem vyřešit nedají.

Třeba investice do obnovy přeshraniční železnice nic neřeší ve chvíli, kdy Srbsko neuznává osobní dokumenty vydané Prištinou, ani kosovské hranice. Kvůli neuspořádanému vztahu obou zemí se nevyřeší ani další, zdánlivě jen ekonomický problém – vlastnictví a provoz dolu Trepca, uvádí Balkan Insight.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související