Petr Šabata: Slováci považují český vývoj nákazy za hrozivý a nezvládnutelný

14. září 2020

Na Slovensku kvůli vývoji nákazy koronavirem bijí na poplach. V Česku vláda lidi chlácholí – navzdory rekordním číslům.

A Slováci chtějí zařadit Česko mezi červené země, což znamená, že kdokoliv překročí hranice, bude muset jít na dva týdny do karantény. Pro čilý česko-slovenský rodinný, ekonomický i společenský život je to zdrcující zpráva. Ale Slovákům se nelze divit.

Čtěte také

„Je to kritické, může se nám to vymknout z ruku,“ uvedl slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí v pátek, kdy měla země 190 nových nakažených. V Česku bylo ve stejný den 1447 případů a ředitel Ústavu zdravotnických informací Ladislav Dušek označil stav za „kontrolované šíření nemoci“. Premiér Andrej Babiš prohlásil, že hygienické stanice zvládají trasování, ačkoliv praktičtí lékaři, nakažení i samotní hygienici tvrdí opak.

O zařazení Česka na červený seznam rozhoduje slovenský ústřední krizový štáb v pondělí. Pro každého, kdo překročí hranici z Česka na Slovensko, by červená znamenala povinnost zaregistrovat se na regionální hygieně a nastoupit do karantény. S možností jít po pěti dnech na test.

Protože by to byla pohroma – na tom se shodují politici na obou stranách – jedná se o změkčení režimu, například o možnosti vyhnout se karanténě, když někdo ze Slovenska pobude v Česku jen den či dva. Což samozřejmě neřeší situaci Čechů dojíždějících na Slovensko.

Přiznání reality až po volbách?

„Na konziliu jsme jako odborníci jednoznačně konstatovali, že Česká republika v plném rozsahu splňuje kritéria. Situace v Česku je vážná a není velká naděje rychle zvládnout nástup infekce, který je hrozivý,“ poznamenal slovenský ministr zdravotnictví.

Čtěte také

Což je přísný soud podpořený jistě jen argumenty epidemiologickými, ale mějme na paměti, že Slováci víc než třeba Němci nebo Belgičani sledují i celkové české dění kolem nákazy. Třeba nedávnou akci „roušky ano,“ vyhlásí ministr zdravotnictví, „roušky ne,“ opraví se stejný ministr po zásahu premiéra. Nebo aktuální přestřelky Babiš – Hamáček o nasazení policie na pomoc při trasování a o zřízení Ústředního krizového štábu. A z Bratislavy to vidí jasně: není velká naděje na zvládnutí infekce.

Česko je třetí nejhorší zemí v EU v přepočtu případů za posledních čtrnáct dní na sto tisíc obyvatel. Vede Španělsko před Francií, Slovensko je 17. se čtvrtinovými počty ve srovnání s Českem. A to ještě zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula v České televizi upozornil, že jsme na tom vlastně hůře než Španělsko, které má sice více nakažených denně, ale trend už je sestupný.

Petr Šabata

I slovenská vláda je pod palbou kritiky, že přes léto zaspala – je stále málo odběrových míst, málo epidemiologů, chybějí data i seriózní prognózy, není připraveno trasování většího počtu nakažených… To je všechno pravda, ale na prahu druhé vlny udělal kabinet Igora Matoviče první podstatný krok k jejímu zvládnutí: připustil si, že krize je tady.

Pomůže k tomu vládě české červená z Bratislavy, nebo se dočkáme přiznání reality až po volbách?

Autor je šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

autor: Petr Šabata
Spustit audio