Počty nakažených koronavirem teď na Slovensku překonávají dubnový vrchol, píše Denník N

21. srpen 2020

Epidemie koronaviru dosáhla na Slovensku nového vrcholu. Píše o tom Denník N s tím, že tolik nakažených jako teď v zemi nebylo ani na jaře.

Čtěte také

Ve čtvrtek na Slovensku přibylo 80 nových případů nemoci covid-19, aktuálně je tak nakažených 1055 lidí. Čtyři z nich jsou připojení na umělou plicní ventilaci.

Počty aktuálně nakažených na Slovensku překonávají už i dosavadní vrchol z 22. dubna. Od té doby číslo podle Denníku N klesalo až do otevření hranic.

Ministr zdravotnictví Marek Krajčí (hnutí Obyčejní lidé) tvrdí, že se zatím není důvod znepokojovat. Situaci mají prý pod kontrolou lokální hygienici. Samotný nárůst nakažených pak považuje za logický.

Co je s Kim Čong-unem?

Lídr KLDR Kim Čong-un předal některé ze svých pravomocí mladší sestře Jo-čong. Informuje o tom list The Korean Times s odvoláním na jihokorejskou tajnou službu. Podle ní tento krok nemá nic společného se zdravotním stavem severokorejského vůdce.

Podle jihokorejských zákonodárců jde o dohodu, která by měla Kim Čong-unovi ulevit od stresu a rozložit moc mezi víc lidí. Tedy v případě, že by došlo k nějakému politickému nezdaru.

Kim Čong-un vede KLDR už devátým rokem. Vládu země převzal v roce 2011 po smrti svého otce Kim Čong-ila, který byl u moci od roku 1997.

Americké volby rozhodnou voličky

I přes značné zklamání z posledních prezidentských voleb spousta amerických demokratů podle magazínu The Atlantic stále věří, že ženský element může být klíčem k vystěhování Donalda Trumpa z Bílého domu.

Čtěte také

Také proto tento týden na virtuálním sjezdu Demokratické strany přijala demokratickou nominaci na post viceprezidentky USA senátorka Kamala Harrisová.

Jak The Atlantic připomíná, je to téměř sto let od ratifikace 19. dodatku ústavy, který ženám přiřkl volební právo. Podle demokratů přišel čas žen na politické scéně. Harrisová jde do boje v době, která před ženy klade velké výzvy. A i díky tomu by prý mohla být spousta voliček vděčná, že v boji o Bílý dům uvidí právě ženu.

Čísla hovoří jasně: podle amerického serveru to budou právě voličky, které rozhodnou podzimní prezidentské volby. Harrisová o jejich podporu stojí, sama sebe označuje za feministickou kandidátku, která se postavila misogynnímu Donaldu Trumpovi.

Přestože některým feministkám může být líto, že si Spojené státy v roce 2020 nezvolí prezidentku, kandidatura Kamaly Harrisové je podle magazínu The Atlantic pro americké voličky o důvod víc, proč se v listopadu ukázat u voleb. Od roku 2016 jsou Američanky čím dál víc pobouřené a snaží se být politicky aktivní.

Pokud tedy mají být volby odrazem toho, co se děje ve společnosti, možná přišel čas, aby v hlasování uspěla právě žena, dodává magazín.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související