Covid-19 v Indii? Lidé přišli o práci a nemají co jíst, píše Neue Zürcher Zeitung

23. červenec 2020

Švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung se zabývá znepokojivým šířením koronaviru v Indii, která je v současnosti v absolutních číslech třetí nejpostiženější zemí světa.

Přestože celkový počet případů onemocnění koronavirem v Indii přesáhl už v pátek jeden milion, vláda stále popírá, že by v zemi docházelo ke komunitnímu šíření nemoci. S tím však, píše švýcarský list, indičtí vědci nesouhlasí. 

Čtěte také

V březnu vláda zavedla jedny z nejpřísnějších opatření na světě. Takto radikální přístup měl leckdy katastrofální sociální důsledky: miliony lidí přišly o práci a neměly co jíst.

Od konce května se karanténa postupně uvolňuje, některé indické státy ji už ale opět obnovily. Kdyby měla indická vláda nyní, po měsících celostátní karantény, přiznat, že virus se volně šíří, rovnalo by se to přiznání neúspěchu. Tím, že vláda zavírá oči před realitou, ale ničemu nepomůže, pokračuje komentář švýcarského listu. Čísla naznačují, že virus je mimo kontrolu. 

Indická vláda by měla komunikovat, místo toho ale zrušila pravidelné brífinky. Podstatné nyní je vysvětlovat význam jednotlivých způsobů ochrany, informovat obyvatele, že si mají často mýt ruce a dodržovat rozestupy. To je jediný způsob, jak se vyhnout nové celostátní karanténě.

To nejhorší totiž Indii teprve čeká – vědci vypočítali, že vrchol šíření nákazy přijde až v září. A to je ještě ten lepší scénář. Podle nejčernějších odhadů pandemie vyvrcholí až zhruba v březnu příštího roku – nebo dokonce později – a nakažených v celé zemi bude více než 61 milionů.

USA: Jen ve středu 68 524 nemocných

Spojené státy jsou i nadále zemí, kterou šíření nového koronaviru zasáhlo nejhůře. Za poslední den ve Spojených státech registrovali 68 524 nových případů nákazy, celkový počet nakažených od počátku epidemie tak už podle dat univerzity Johnse Hopkinse přesáhl 3,9 milionu. Deník The Washington Post ve svém komentáři vyzývá amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby se zasadil za zvýšení počtu testů.

Čtěte také

V komentáři se připomíná, že vývoj v zemi byl v polovině května na dobré cestě – denně přibývalo jen zhruba 23 tisíc nemocných. Neuvážené a předčasné rušení karanténních opatření ale mělo za následek opětovný nárůst.

Minulý pátek tak bylo nových případů více než 74 tisíc. Navzdory ironickým poznámkám prezidenta Trumpa ale nemocných rozhodně nepřibývá kvůli tomu, že by se více testovalo. Ačkoliv se v USA denně provádí na 800 tisíc testů, je to pořád méně, než by bylo potřeba. Šíření onemocnění stávající testovací síť zahltilo a ukázalo se, že existuje řada překážek, které masovějšímu testování brání.

Schází potřebné chemikálie i vybavení. Na výsledky testů se navíc čeká i týden a víc, což znamená, že testy ztrácejí svůj smysl. Washington Post cituje nedávnou zprávu Rockefellerovy nadace, která říká, že testů by se mělo dělat 25 milionů týdně a na výsledky by testovaní neměli čekat déle než dva dny.

V závěru komentáře se píše, že pokud situaci nezlepší prezident, bude muset jednat Kongres. Při nejbližší možné příležitosti musí rozhodnout o velké finanční podpoře testování. Více testovat je totiž jediný způsob, jak se dá s pandemií skoncovat. Je na čase myslet ve velkém, uzavírá svůj komentář list Washington Post.

Celý přehled tisku najdete v audiozáznamu.

autoři: Miroslav Tomek , lup
Spustit audio

Související