Skupina lékařů z italské Lombardie ostře kritizuje svou regionální vládu

8. duben 2020

Otevřený dopis hodnotí přístup regionu k pandemii covid-19. Právě bohatá Lombardie je nejhůř zasaženou italskou oblastí. Připadá na ni víc než třetina zaznamenaných případů a víc než polovina evidovaných obětí.

Čtěte také

Lombardští lékaři podle Ondřeje Klapala ze zahraniční redakce Českého rozhlasu své regionální vládě vyčítají nedostatek ochranných prostředků pro zdravotníky. Lékaři to považují za příčinu skutečnosti, proč se hlavně zpočátku nemoc šířila ve zdravotnických zařízeních a proč řada zdravotníků covidu-19 podlehla.

Dopis zveřejněný na webu federace lékařů, chirurgů a ortodontistů podepsali taky ředitelé zdravotnických úřadů v 11 (ze 12) lombardských provincií. Vládě vyčítají chybějící celkovou strategii boje s nemocí, dlouhodobé zanedbávání základní zdravotní péče, nedostatek kvalitních dat a omezené testování. To podle signatářů vedlo k výraznému podhodnocení počtu nemocných a v menší míře taky mrtvých.

Lombardští lékaři přitom poukazují na to, že sousední Benátsko, jedno z dalších epicenter, lidi masivně testovalo, zatímco v Lombardii testovali jen vážně nemocné, kteří přijeli do nemocnice. Lombardská vláda vedená stranou Liga se k dopisu zatím nevyjádřila.

Čtěte také

Kolik nových případů dnes v Itálii je? „Včera to bylo 3039, což je nejméně za víc než 3 týdny. Klesá taky denní nárůst počtu obětí nemoci. Co je nejdůležitější: už čtvrtý den v řadě ubylo pacientů na JIP,“ odpovídá redaktor.

Vedoucí sekce výzkumu italského Národního institutu pro zdraví Giovanni Rezza ale nabádá k další ostražitosti. Virus podle něj v populaci zůstane a pokles neznamená, že by se Itálie za týden nebo za měsíc dostala na nulu. Vyzval proto k dalšímu dodržování pravidel o bezpečné vzdálenosti mezi lidmi nebo omezeném vycházení.

Španělsko se zhoršuje

Španělské úřady uvolnily pravidla pro zemědělce a umožnili jim zaměstnat až 80 tisíc migrantů a nezaměstnaných.

Čtěte také

Místní farmáři by se tak měli vypořádat s nedostatkem sezónních pracovníků a vláda doufá, že tak zabrání nedostatku jídla a zachová postavení země coby největšího vývozce ovoce a zeleniny v Evropské unii.

Španělská pobočka Volkswagenu pak uvažuje o částečném znovuotevření své továrny v regionu Navarra. S uvolněním dalších opatření ale španělská vláda počítá až po rozšíření testování tak, aby se dařilo odhalit přenašeče nemoci covid-19, kteří nemají žádné příznaky. První nárůst v počtu nových obětí za 5 dní pak úřady přičítají jednak zpoždění některých dat z víkendu, ale taky to označují za běžnou oscilaci, která snad nenarušuje dlouhodobě příznivý trend.

Severní Korea poprvé dala data

Pchjongjang tvrdí, že k začátku dubna otestoval na nový koronavirus přes 700 lidí a u nikoho z nich se nákaza nepotvrdila. Přes 500 lidí ale zůstává v karanténě, dohromady jich tam v souvislosti s nemocí covid-19 od konce prosince bylo skoro 25 tisíc.

Severní Korea už v lednu dostala ze sousední Číny testy na koronavirus a manuál, jak postupovat. Světová zdravotnická organizace zase do země poslala ochranné prostředky.

Někteří experti podle agentury Reuters o severokorejských údajích pochybují i proto, že země je sevřená mezi dvěma ranými epicentry nákazy. Kromě KLDR jsou ale podle agentury Reuters ještě 4 další země bez zaznamenaného případu, a to Lesotho, Tádžikistán, Turkmenistán a válkou zmítaný Jemen.

Víc si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru Martiny Maškové.

autoři: Ondřej Klapal , Martina Mašková , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.