OSN: Koronavirus je hrozba pro celé lidstvo; Španělsko už má vyšší počet obětí než Čína

26. březen 2020

Za 24 hodin zemřelo ve Španělsku 738 lidí. To je zatím vůbec nejvyšší denní nárůst. Celkově už v zemi na nemoc Covid-19 zemřelo přes 3600 lidí, vyléčilo se jich víc než 5300. Země tak spolu s Itálii patří mezi nejhůře zasažené země v Evropě.

Čtěte také

Mezi nejhůře zasažené oblasti patří Katalánsko, Baskicko, ale taky hlavní město Madrid. Podle BBC celkově ve Španělsku s novým koronavirem hospitalizovali na 27 tisíc lidí.

Madridská městská márnice v úterý vyhlásila stop stav. Město proto začalo mrtvé svážet na stadion s názvem Ledový palác. Nedaleko je kongresové centrum Ifema, ve kterém vznikla provizorní nemocnice. Ta bude schopná přijmout 5,5 tisíce lidí. Vláda chce zároveň prodloužit stav nouze do 11. dubna.

Premiér Pedro Sánchez čelí kritice, že dostatečně rychle nepřijal bezpečnostní opatření. Těsně před koronavirovou krizí se ve Španělsku pořádalo hned několik masových akcí, jako například fotbalové zápasy, demonstrace u příležitosti Mezinárodního dne žen nebo třeba sjezd jedné politické strany.

Itálie? 

V Itálii ale zemřelo míň lidí než o den dřív. Zdravotníci jsou obezřetní a mírní optimismus. Podle nich je potřeba počkat do konce týdne, aby vyhodnotili přísnější opatření. Nicméně v posledních dnech počet nakažených skutečně nerostl tak rychle. Lombardie zavedla ještě přísnější omezení pohybu: lidé nesmějí vycházet ven ani na zdravotní procházky a nesmějí opustit čtvrť svého bydliště. Vláda taky zvýšila pokutu za porušení karantény (v přepočtu 80 tisíc korun).

Čtěte také

Martin Balucha ze zahraniční redakce Českého rozhlasu shrnuje dění v Německu, které ohlásilo velkou finanční injekci na podporu ekonomiky. Pomůže pracovníkům, menším firmám, podnikatelům, rodinám. Německý rozpočet se kvůli tomu dostane do schodku, což se nestalo několik let.  

Polsko protáhlo uzavření svých hranic o 30 dní, do 13. dubna, vláda ale ujišťuje, že suroviny se budou moct do Polska dovážet bez problémů. Rusko kvůli koronaviru odsouvá referendum o ústavních změnách, které eventuálně umožní prezidentovi Vladimiru Putinovi prodloužit mandát, a to až do roku 2036. Putin taky vyzval obyvatele, aby zůstali doma. Ve Spojených státech je jedním z ohnisek nákazy New York, který hlásí už 280 mrtvých.

OSN: Hrozba pro celé lidstvo

Organizace Spojených národů označila nový typ koronaviru za hrozbu pro celé lidstvo. Generální tajemník OSN António Guterres přitom oznámil vytvoření zvláštního humanitárního fondu určeného pro nejzranitelnější země v hodnotě více než 51 miliard korun.

Čtěte také

Guterres doslova řekl, že svět je právě tak silný jako nejslabší zdravotnický systém.

Fond OSN by měl v období od dubna do prosince pomoct hlavně v rozvinutých zemích v Africe, Asii a Jižní Americe. Fungovat by měl nad rámec každoroční humanitární pomoci OSN, ze které každý rok těží na 100 milionů lidí po celém světě. Guterres přitom varoval, že pandemie koronaviru by mohla zhoršit už existující epidemie eboly, spalniček nebo cholery.

Víc v audiozáznamu rozhovoru Jana Bumby a Martina Baluchy.

Spustit audio

Související