Senátoři žádají propuštění Sencova. Putin si z toho nic nedělá, ale má to smysl, říká Jirsa (ODS)

3. červenec 2018

Skupina senátorů zaslala dopis ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, ve kterém ho žádají o okamžité propuštění ukrajinského režiséra Olega Sencova, kterého označují za politického vězně. Aktivista, který se postavil proti okupaci Krymu, byl v Rusku odsouzen na dvacet let vězení za účast na teroristickém spiknutí, Sencov ale obvinění považuje za vykonstruované a už padesát dní drží protestní hladovku.

„Vladimir Putin si nedělá nic z dopisu čtyř senátorů a nic by si nedělal ani z dopisu Senátu. Je ale třeba podobné akce podnikat, a to na co nejvyšší úrovni. Je to nešťastný příběh, kdy se Oleg Sencov dostal do soukolí geopolitických zájmů,“ říká senátor Tomáš Jirsa (ODS).

Sencov je etnický Rus, ale přihlásil se k ukrajinské národnosti a nesouhlasil s okupací Krymu. To je to, co Rusy štve a provokuje.
Tomáš Jirsa

Na otázku, zda má smysl, aby čeští politici vyzývali k Sencovovu propuštění, Jirsa připomíná morální a mediální význam činu osmi demonstrantů na moskevském Rudém náměstí, kteří 25. srpna 1968 protestovali proti sovětské invazi do Československa.

Čtěte takéPropuštění Olega Sencova v sobě nese lék celé vaší zemi, píšou čeští senátoři ruskému prezidentovi

Jeden z nich, ruský disident Viktor Fajnberg, v pondělí poslal výzvu nejvyšším českým představitelům, aby podnikli kroky k záchraně vězněného Sencova.

„V těchto kauzách funguje jen široký mezinárodní tlak, který může změnit postoj totalitního režimu, pokud vidí, že je na případ neustále upozorňováno,“ připojuje se poslanec Jan Lipavský z Pirátské strany. Také on sepsal otevřený dopis, který podepsala třicítka poslanců.

Obětí se může stát každý z nás. Rusové svévolně prohlásili občana cizího státu za svého a poslali ho na dvacet let do lágru na Sibiř.
Jan Lipavský

Sencovovou hlavní vinou podle Jirsy byly ohořelé dveře kanceláře politické strany Jednotné Rusko na Krymu, a údajně měl také plánovat vyhození Leninova pomníku do povětří. 

Senátor vidí možnost výměny Sencova za v květnu zatčeného šéfa ukrajinské pobočky ruské tiskové agentury RIA Novosti Kirilla Vyšinského, který byl obviněn z vlastizrady a hrozí mu patnáct let vězení. A naději podle Jirsy skýtá červencová schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa s Vladimirem Putinem.

Dopis senátorů ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi poslal místopředseda horní komory Jiří Šesták z hnutí Občané pro Budějovice, František Bublan (ČSSD), Zdeněk Papoušek (KDU-ČSL) a Václav Hampl zvolený s podporou KDU-ČSL a Zelených.

autoři: Martin Matějka , ert
Spustit audio

Související