Zatčený ruský režisér dlouhodobě kritizoval Kreml, doba nezávislého umění v Rusku končí

Ruský divadelní a filmový režisér Kirill Serebrennikov byl tento týden zatčen a umístěn do domácího vězení, kde čeká na říjnový soud. Čelí podezření ze zpronevěry státních dotací, které získal pro divadlo Gogol-centr, kde působí od roku 2012. Pokud ho soud uzná vinným, hrozí mu až deset let vězení.

Sedmačtyřicetiletý režisér je dobře známý svým vzdorem vůči konzervativním formám divadla, píše britský týdeník New Statesman. Server stanice Rádio svobodná Evropa – Rádio svoboda se ohlíží za umělcovou dlouhou historií neshod s ruskými úřady.

Nedodržitelné zákony

Vyšetřování Serebrennikovova hospodaření s dotacemi odráží postupný úpadek svobody projevu, který v posledních letech prostupuje ruskou kulturní politiku, píše britský týdeník. Zákony regulující získávání finančních prostředků pro divadla jsou tak složité, že je prakticky nemožné všechny důsledně dodržovat.

Jak poznamenal divadelní kritik John Freedman v rozhovoru pro Moscow Times: „Ruské zákony o financování divadel jsou velmi tajemné a rozporuplné. Ani matematický génius by nedokázal řídit divadlo a neodchýlit se přitom od žádného z nich.“

Stoupenci režiséra Serebrennikova, včetně opozičního lídra Alexeje Navalného, považují jeho zatčení za pokus odstrašit potenciální kritiky prezidenta Vladimira Putina před březnovými prezidentskými volbami.

Další významné postavy ruské kultury odsoudily režisérovo zatčení a porušování svobody projevu. „Umělci by měli mít právo svobodně vyjadřovat své názory. To zaručuje ústava naší země,“ stojí v petici za režisérovo propuštění, kterou podepsaly tisíce lidí.

Za všechno nemůže Putin

Serebrennikov je významnou postavou ruského kulturního života. Putinovu vládu dlouhodobě ostře kritizuje. Zároveň však varuje, že primitivním způsobem zosobňovat stát je kontraproduktivní a že je příliš jednoduché a pohodlné obviňovat Putina ze všech nedostatků. Putin v roce 2011 schválil finanční podporu projektu, kterou měl Serebrennikov zpronevěřit, píše server stanice Rádio svobodná Evropa – Rádio svoboda a pokračuje:

Před soudní budovou v Moskvě se sešlo několik stovek stoupenců Serebrennikova

Serebrennikov v minulosti podporoval protivládní demonstrace. Už dříve řekl, že se v letech 2011 a 2012 účastnil moskevských protestů proti parlamentním volbám, které byly podle opozice zmanipulované. Později upřesnil, že byl jen přítomen a že se na protestech aktivně nepodílel.

„Obecně raději zaujímám pozici pozorovatele, ať už ke škodě nebo ku prospěchu věci,“ řekl v rozhovoru z dubna 2012. „Byl jsem na těch demonstracích, ale nedokážu stát na pódiu a lidi k něčemu vyzývat. Chtěl jsem prostě být mezi stejně smýšlejícími lidmi,“ dodal režisér.

V červnu téhož roku, když prezident Putin podepsal zákon výrazně zvyšující finanční postih lidí obviněných z účasti na nepovolených demonstracích, napsal Serebrennikov ve facebookovém příspěvku: „Musíme přestat být zákona dbalými občany, protože svobodný člověk se nemůže řídit absurdními, fašistickými, protiústavními příkazy.“

Podpořil oponenty Kremlu

Serebrennikov také vyjádřil podporu oponentům Kremlu v mezinárodně známých aférách. „Jestli budou obě mladé ženy obviněny, bude to pro mě potvrzením, že úřady mlží fakta a uvrhají společnost do stavu bezpráví,“ napsal na Facebook těsně předtím, než byly členky feministické protestní hudební skupiny Pussy Riot Marija Aljochinová a Naděžda Tolokonnikovová obviněny z výtržnictví motivovaného náboženskou nenávistí.

Serebrennikov podpořil také ukrajinského filmaře Oleha Sencova. Na Krymu narozený Sencov vyjádřil nesouhlas s ruskou anexí ukrajinského poloostrova v roce 2014.

Oleg Sencov v kleci pro obžalované.

V soudním řízení, které jeho příznivci považují za absurdní, byl umělec odsouzen ke dvaceti letům vězení za plánování teroristického útoku. Serebrennikov v této souvislosti varoval před zavíráním umělců, básníků, režisérů a hudebníků, kteří podle něj jako první upozorňují na blížící se katastrofy.

K rozporům mezi Serebrennikovem a ruskými úřady vedla také homosexuální tematika některých režisérových děl. Obzvláště po roce 2013, kdy Putin zákonem zakázal propagaci netradičních sexuálních vztahů mezi nezletilými. Organizace pro boj za lidská práva a západní vlády označily zákon za diskriminační.

Byl Čajkovskij homosexuál?

Několik měsíců po jeho uvedení v platnost Serebrennikov oznámil, že hodlá vrátit státní příspěvek na svůj film o Petru Iljiči Čajkovském a odsoudil veřejnou diskuzi o sexuální orientaci slavného skladatele. Do debaty se zapojil i konzervativní ministr kultury Vladimir Medinskij, kterému je často vytýkáno omezování umělecké svobody.

Medinskij zdůraznil, že neexistují důkazy o Čajkovského homosexualitě a že Serebrennikovovův film má být o skladatelově tvůrčí genialitě, ne o fámách obklopujících jeho biografii. Režisér následně uvedl, že bude shánět finanční podporu pro film o ruském skladateli ze zahraničních zdrojů.

Minulý měsíc oznámilo proslulé Velké divadlo v Moskvě, že zrušilo plánovanou premiéru Serebrennikovova baletu o sovětském tanečníkovi Rudolfu Nurejevovi, který v roce 1961 utekl na Západ. V ruských médiích kolovaly spekulace, že úřady balet zakázaly, protože se zabýval vlivem homosexuality na Nurejevovo umění a jeho bojem s AIDS, kterému tanečník v roce 1993 podlehl.

Extremistické divadlo?

Ministr kultury Medinskij odmítl, že by zasahoval do „repertoárové politiky“ divadla. Ředitel divadla Vladimir Urin zdůvodnil odklad premiéry tvrzením, že představení nebylo dost dobré.

Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij

V rozhovoru s ruskou edicí společenského časopisu Esquire v roce 2014 Serebrennikov prohlásil, že země se chová jako nejnižší z nejnižších a že za Putinovou popularitou v průzkumech stojí strach a vliv televize. Zároveň dodal, že nemá problém čerpat státní dotace pro své projekty. Získávat prostředky pro činnost je podle něj v zájmu divadla, takže se nemá za co stydět.

Kontrola financování divadla Gogol-centr přišla na žádost dvou zákonodárců. Člen vládnoucí strany Jednotné Rusko požádal v březnu 2015 vyšetřovatele a auditory, aby prozkoumali hospodaření se státními dotacemi, které divadlo obdrželo za Serebrennikovova vedení.

Se stejnou žádostí přišel také člen Liberálně-demokratické strany o měsíc později. Politik za Jednotné Rusko Jevgenij Fjodorov řekl, že policie dále vyšetřuje podezření, že některé Serebrennikovovy divadelní hry měly extremistický obsah.

Spustit audio