Šéf VFN Feltl: Příjmy zdravotníků zdaleka nejsou špatné. Ale měla by se zavést spoluúčast pacientů

23. květen 2021

V českém zdravotnictví je dostatek peněz na platy, co systému chybí, jsou příplatky ze strany pacientů, myslí si ředitel Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) David Feltl. „Ne že by bylo málo peněz, ale co mi vadí, je model švédského stolu. V českém zdravotnictví je vlastně všechno zadarmo, všechno dostupné. Myslím, že je to trochu špatně. Nějaká míra spoluúčasti nebo připojištění by se měla implementovat. To by zvýšilo motivaci účastníků systému chovat se racionálněji,“ tvrdí.

Podle Feltla se model zdravotnických poplatků, které vláda Mirka Topolánka (ODS) zavedla v roce 2008, osvědčil. „Určitě, jsem toho velkým fanouškem,“ přiznává v pořadu Řečí peněz.

Čtěte také

Za problém tuzemského zdravotnictví považuje ředitel VFN strukturu sítě, péče a míru úhrad za jednotlivé výkony. „Záleží, co od zdravotnictví čekáte. Kolik tam dáte peněz, tolik se utratí, to je známá věc.“

Feltl zdůrazňuje, že pracovníci v jeho nemocnici dostali takzvané covidové odměny. „Teď řeknu něco, co nebude populární. Myslím si, že příjmy zdravotníků už zdaleka nejsou špatné, opravdu nejsou,“ míní.

Promořování a očkování

„Pandemie byla zátěžovým testem českého zdravotnictví. Nechci znít cynicky, umírali tady lidé, ale jinak to byl zátěžový test celého systému. Za prvé ukázal, že umíme absorbovat takovou ránu, že zdravotnictví je velmi robustní,“ vyzdvihuje ředitel VFN.

Čtěte také

„A za druhé se dobře ukázalo, jak funguje páteřní síť českého zdravotnictví, když je zle. A tou páteří jsou velká zdravotnická zařízení. Velké nemocnice toho schytaly v pandemii nejvíce a je to logické, jsou na to stavěné.“

Podle Feltla už Česko nečeká další vlna pandemie srovnatelná s tím, co se dělo letos od podzimu do jara. 

„Jsem o tom přesvědčený. Z jedné strany probíhá kontakt s infekcí, někdo tomu říká promořování, a z druhé strany očkování. Někde se to potká. Myslím, že z nejhoršího budeme venku v létě,“ doufá.

Jak si Všeobecná fakultní nemocnice poradila ekonomicky v době pandemie? Jaké investice ji čekají? Ředitele Davida Feltla se v pořadu Řečí peněz ptá Naďa Bělovská.

autoři: Naďa Bělovská , kac
Spustit audio

Související