Se zastropováním cen energií tuto krizi zvládneme. Férové je ale říct, že každý také musí šetřit, nabádá ministr Jurečka

13. září 2022

Cena silové elektřiny bude maximálně 6 korun za kWh, cena plynu 3 koruny za kWh včetně DPH. Zastropování platí pro domácnosti, živnostníky nebo samosprávy, nemocnice a školy, kteří ale budou energie nakupovat prostřednictvím státního obchodníka. „Vláda udělá kroky, které znamenají garanci, že to zvládneme. Jak u elektřiny, tak u plynu. Je férové říct, že by každý měl hledat, jak dál šetřit,“ říká na Plusu ministr práce a sociálních věcí a vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Státní rozpočet by zastropování cen pro maloodběratele mohlo stát až 130 miliard korun. Řešení pro průmysl chtějí ministři zveřejnit až ve čtvrtek po jednání se zástupci jednotlivých odvětví.

Jak budou lidé šetřit energie a platit vyšší hypotéky a vyšší ceny potravin? Obávám se rozvratu ekonomiky.
Martin Hlaváček (ANO)

„Pro naprostou většinu výrobců a obchodníků by zastropování, tedy ,cena toho stropu‘, měla být taková, aby se do ní mohli vejít, měli by mít garantované i pokrytí nákladů a přiměřený zisk.

Ale jsme si vědomi, že tady byli obchodníci, kteří už v posledních týdnech a měsících nakoupili energie pro své zákazníky s cenou, která byla vyšší. My je teď ,stropem‘ donutíme, aby to zákazníkům prodávali maximálně ve výši zastropované částky. Těmto obchodníkům ten rozdíl ale musíme doplatit, protože je nemůžeme dostat do ztráty,“ vysvětluje vicepremiér.

Čtěte také

A co ty kraje, které už energie nakoupily za vysoké tržní ceny? „Obávám se, že jim už zpětně nebudeme tady tuto možnost dofinancovávat,“ odpovídá.

„I pro ně je ale stále otevřená možnost, aby si kontrakt na budoucí období nasmlouvaly se státním obchodníkem – tím pádem se dostali do částek zastropovaných,“ doplňuje ministr Jurečka.

Nejde o ideální řešení

Hlavní ekonom Deloitte a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) David Marek tvrdí, že samozřejmě nejde o ideální řešení. „Čas byl ale neúprosný a muselo se jednat opravdu velmi rychle.“

Čtěte také

Zároveň upozorňuje, že by kabinet měl dopracovat mechanismus, aby lidé opravdu s energiemi šetřili. „I přesto, že se cena pro koncové uživatele, zejména pro domácnosti, sníží, zastropuje, tak aby zároveň nastal impulz k tomu, aby se s energiemi v maximální míře šetřilo.“

A europoslanec hnutí ANO Martin Hlaváček nijak nešetří kritikou. „Zdá se, že vláda nemá dopady spočítané a cenu zastropování stanovila vysoko. Protože třeba Rakousko šlo cestou dodatečných úspor – zatímco naše vláda věří, že úspory přijdou právě skrze tuto vyšší cenu. Nicméně to neřeší vůbec nic pro průmysl, který zoufale čeká na řešení.“

„V Evropě už většina států EU některá opatření přijala. Věříme, že takový návrh přinese i naše vláda. Je ale otázka, jestli v překotné době a v panické reakci na páteční neúspěch (ministra Síkely na radě ministrů pro energetiku) to bude řešení dobré,“ tvrdí europoslanec.

Hosté:
Marian Jurečka (KDU-ČSL), ministr práce a sociálních věcí a vicepremiér
David Marek, hlavní ekonom Deloitte
Michal Macenauer, ředitel strategie společnosti EGU Brno 
Martin Hlaváček (ANO), europoslanec

Podle Hlaváčka zastropování energií ale neřeší inflaci. „Pokud se nám bude nadále všechno zdražovat – víte, že ceny potravin dnes inflaci táhnou nahoru, což je bezprostředně tím, že energie v potravinářském průmyslu už mohly být nižší. Hovořilo se také o DPH u potravin, ale vláda neudělala ani jeden z těchto kroků.“

„Inflační tlaky budou pokračovat a já si kladu otázku, jak a do jaké míry mohou domácnosti zároveň šetřit, platit vyšší hypotéky, vyšší výdaje za potraviny a mít vyšší účtenky za energie. Toto dohromady – obávám se – i s opatřením, které teď vláda přináší, může způsobit rozvrat české ekonomiky,“ uzavírá opoziční europoslanec Hlaváček.

Celé Téma dne Šárky Fenykové najdete v audiozáznamu.

autoři: Šárka Fenyková , lup
Spustit audio

Související