Šašci a blázni králů: Kacafírek

7. červen 2008

"Kamkoli půjdeš, všude je nebe jedné barvy." To říká jedno přísloví, kterým zahájíme další díl seriálu o šašcích a bláznech králů. Třeba i proto, že kamkoli přišel hrdina dnešního pokračování - všude bylo veselo - ať to bylo na dvoře nebo mezi chudinou. Společně s Lubošem Koláčkem se vydáme pro tentokrát na Chrudimsko, odkud pochází Kacafírek. A jak jinak začít než pohledem do knížky Šašci a blázni králů...


Ono to nebylo s tou "bláznivostí" mezi lidem zase tak jednoduché. Opravdoví blázni a lidé jinak postižení byli právě po celý evropský středověk spíše vysmíváni, pronásledováni a dokonce zavíráni do nelidských dobových blázinců..... Nebylo tedy zase tak snadné stát se lidovým bláznem, který by uměl být tak moudrý a výjimečný, že by dokázal - dle entusiastického pojetí Emanuela Frynty".... svými zdárnými bláznivinami pomáhat na svět spravedlnosti." A každý hned neměl postavení a relativní moc,jako třeba královský šašek Jan Paleček, bavič, rádce a přítel krále! To opravdu svedl jen člověk výjimečný. Nicméně historický Kacafírek takovým zcela jistě byl.
Ukázka z knížky Šašci a blázni králů


On to však nebyl žádný hlupák! Ve škole sice neposeděl, ale v soukromí prý "... pilně čítal v Písmu svatém, v kronikách a jiných knihách, ba dokonce i latinským knihám rozuměl. Tak si nastřádal v hlavě velikou zásobu příběhů, a když bylo po práci nebo když v neděli odpoledne usedl mezi sousedy, vypravoval je těm, kdo číst neuměli, a byl proto velmi oblíben. Dokonce sám skládal všelijaké veselé písničky, svatební, křestní i pohřební řeči a nebylo slavnosti v městě a v okolí, kam by nebyl zván a kde by nebyl rád vítán. " Kacafírkovým žertům se přitom často smáli i ti, z nichž si je tropil.
Ukázka z knížky Šašci a blázni králů



Podívejme se ale s Lubošem Koláčkem také mezi známá a doložitelná data...



Logo


"Kacafírek pro samá čtveráctví zapomněl stárnout. Do vysokého věku mu říkali ´veselé šedivé pachole.´. Když zemřel, mnoho očí pro něho plakalo a dlouho žil v paměti chudých i bohatých. Dosud se říká na Chrudimsku tomu, kdo je vtipného ducha a rád zažertuje, že je pravý Kacafírek." Jenomže takové lidové "moudré blázny", kteří mají smysl pro spravedlnost a dovedou svými kousky pěkně zamávat lidskou špatností, lze - napříč věky - potkat i napříč světem.
Ukázka z knížky Šašci a blázni králů


Ať už vás zaujme historická postava nebo "jen" bezpočet příběhů - podstatné je, že svého Kacafírka objevíte a snad se tak společně s námi vydáte za týden za hranice Českého království. Jedno staré perské přísloví říká, že osel zná sedm způsobů jak plavat, ale když uvidí vodu, na všechny zapomene. A tak se i mnozí mohli zkoušet připravit na setkání s dalším moudrým bláznem, kterého si představíme v Zrcadle s premiérou 13.června, ale ve výsledku jej nikdo nedoběhl. Státy se přou o jeho původ, historici o jeho reálnou existenci, příběhy by naplnil nejednu knihu i nejeden život ... to všechno byl, je a bude -Hodža Nasredin.

Logo
autor: Adriana Krobová
Spustit audio