S výbušností mně pomohla Zagorka, říká Štefan Margita

1. leden 2019

Štefan Margita zpíval na nejprestižnějších světových operních scénách. Narodil se na Slovensku, žije ale se svou ženou, Hanou Zagorovou, v Praze. A vzájemně, ačkoli každý z jiné sféry hudební branže, se ovlivňují. „S výbušností mně pomohla Zagorka,“ říká novoroční host Osobnosti Plus.

„Hana je ve znamení panny a je daleko klidnější člověk. Jsem ve znamení lva a lvi jsou výbušní a ješitní,“ dodává.

Tenorista Štefan Margita se narodil v Košicích, ale žije v Praze. V minulosti působil na scénách nejslavnějších operních domů, například v milánské La Scale, londýnské Covent Garden a v roce 2008 i v newyorské Metropolitní opeře. Mezi jeho stěžejní repertoár patří opery Leoše Janáčka (Káťa Kabanová, Z Mrtvého domu, Osud) a postava Tambourmajora z opery Woczek od Albana Berga, s níž vystoupil v Paříži, Římě či Berlíně. Získal několik hudebních ocenění, 28. října 2017 převzal z rukou českého prezidenta Miloše Zemana medaili Za zásluhy. Jeho ženou je Hana Zagorová.

Rozdělit si síly

Slavný pěvec v posledních letech velmi intenzivně pracoval na své kariéře, nyní se rozhodl pro klidnější režim. „Jediná věc, která mě těší, je, že se mnou pracují o dvacet let mladší lidé a jsou ze zkoušek unavenější než já,“ říká a pokračuje:

„To ale neznamená, že nejsem unavený. V mládí je člověk schopný létat mezi představeními ze země do země. To nyní nejde vůbec. Omezil jsem to. S tím, že jsem omezil počet představení, se cítím dobře.“

Hrajeme mezi sebou divadlo v divadle, ale za ta léta jsem si už zvykl.
Štefan Margita

Reality

Po ukončení kariéry by se Margita rád stal realitním makléřem.

Česká soda by dnes byla nevysílatelná. Chybí svoboda a otevřenost, říká Petr Čtvrtníček

Petr Čtvrtníček

Stal se hercem, i když původně studoval na střední uměleckoprůmyslové škole scénografii. Veřejnosti je známý především jako recesista a komik. „To, že mě lidé spojují hlavně s Českou sodou, pro mě není žádné profesní závaží,“ říká host letos poslední, tedy silvestrovské Osobnosti Plus Petr Čtvrtníček.

„Chtěl bych vlastní realitní kancelář. Chtěl bych dělat exkluzivní věci. Budu chodit, láká mě bavit se s novými lidmi. Mám rád, když vejdu do nového krásného bytu, proto miluji realitky. U nás operáků si musíme každou chvíli vybírat byt, který vám slouží po dobu, kdy zkoušíte v cizině nebo v cizím městě. Divadlo vám pošle nabídku a vy si vyberete. Ne vždy ale bydlení vypadá jako na obrázku. Stalo se mně, že přijedu na místo, a volám do divadla, že chci změnu.“

Virtuální duet

„Ještě nikdo nikdy takovýto virtuální duet v České a nebo Slovenské republice neměl,“ komentuje Štefan Margita spolupráci s Hanou Hegerovou, s níž natočil píseň Mapa lásky na dálku.

Slavná šansoniérka ukončila kariéru už před sedmi lety a odmítla se ze svých důvodů vracet k mikrofonu, a tak v nahrávacím studiu Margita zůstal sám, zatímco Hana Hegerová svůj hlas poslala takřka poštou.

Poslechněte si celý rozhovor s hostem Osobnosti Plus. Zjistíte, jaký postoj ke zpěvu měla jeho matka, v čem Štefana Margitu inspirovala, ale také proč neměl slavný tenorista ze začátku podporu svého otce.

autoři: Barbora Tachecí , kte
Spustit audio

Související