S mnoha výroky ombudsmana Křečka naprosto nesouhlasím, říká jeho zástupkyně Šimůnková

11. březen 2022

Vztah ombudsmana Stanislava Křečka a jeho zástupkyně je už nějakou dobu napjatý „No, budu-li upřímná, tak ta spolupráce je velmi komplikovaná, a to po celou dobu dvou a čtvrt roku, co tady jsem. Máme různé názory na mnoho věcí. Velmi rozdílné názory, a to je problém,“ popisuje zástupkyně veřejného ochránce práv Monika Šimůnková v pořadu Osobnost Plus.

„V okamžiku, kdy jsem ale například chtěla šetřit problém otců u porodů, tak jsem jen postupovala podle zákona o veřejném ochránci práv, neměla jsem jinou možnost. Jasně jsem chtěla šetřit a on (pozn. red. – Stanislav Křeček) mi tu agendu vzal a řekl, že se šetřit nebude. Pro mě naprosto špatný způsob vůbec komunikace a chování,“ dodává.

Čtěte také

Šimůnková tak komentuje jeden ze sporů s Křečkem, ve kterém nesouhlasila s jeho názorem, podle kterého je přítomnost otců u porodů možnost, nikoli právo. Spor mají i o novou koncepci romské integrace, kdy byla odvolána hned ze tří vládních lidskoprávních rad. Kde si vlastně může zástupkyně ombudsmana stěžovat na svého šéfa?

„Problém je, že není úplně šéfem. My jsme oba dva volení samostatně. Já nejsem odvolatelná ze strany pana Křečka. To už bych tady asi dávno nebyla,“ odpovídá.

„Jsme každý zodpovědný za svou agendu, tak já chápu i zákon o veřejném ochránci práv. On si tedy může říkat, co chce. Já samozřejmě také.

Čtěte také

S mnohými jeho výroky naprosto nesouhlasím, zejména vůči menšinám, vůči Romům. Nechápu ty výroky, které dává do veřejného prostoru. Je to úplně zbytečné. Je nutné přijít nejen s kritikou, ale i s řešením,“ dodává.

Vzájemné spory se tak promítají i do řešení problémů romské komunity. „Na mě se obrací mnoho Romů, jsou nešťastní. Zkrátka a dobře – s kanceláří Veřejného ochránce práv nechtějí mít nic společného. Rozhodně ne si k nám dávat třeba nějaké stížnosti a tak dále. Prostě jsou vlastně postihováni principem kolektivní viny. Samozřejmě – všichni víme, že to není bez problémů.“ 

Podpora uprchlíkům

Zástupkyně ombudsmana se už také vyjádřila k válce na Ukrajině, která je podle ní v rozporu s normami i etikou 21. století.

Čtěte také

„Považuju to za bezprecedentní věc, která nemá obdoby. Dovolte mi, abych vyjádřila soucit a podporu všem lidem na Ukrajině. Všem rodinám, dětem, ženám, starým lidem, zranitelným, kteří jsou teď v té strašlivé situaci, ve které by nechtěl být nikdo z nás.“

Příliv uprchlíků do Česka považuje za zkoušku připravenosti jak vlády, tak i celého Česka, jak jsme doopravdy schopni pomáhat lidem z Ukrajiny. „A s tím, jak doteď vystupovala vláda, tak jsem optimistická. Skutečně věřím, že udělá maximum pro to, abychom pomohli uprchlíkům,“ uzavírá.

Jak se Monika Šimůnková dívá na rozdělování společnosti na očkované a neočkované v době pandemie? Jak daleko je příprava institutu dětského ombudsmana? Odpovědi uslyšíte v audiozáznamu pořadu Osobnost Plus Lucie Vopálenské.

autoři: Lucie Vopálenská , lup
Spustit audio

Související