Neplatiči pokut mohou přijít o část dávek v hmotné nouzi. Ombudsman Křeček to považuje za selhání právního státu

29. leden 2022

Od nového roku platí novela zákona, které se říká Třikrát a dost. Úřad práce může odebrat část peněz například z doplatku na bydlení, kterou se zaplatí pohledávky. Podle navrhovatelů změny zákona má hrozba odebrání dávek odrazovat od páchání přestupků. Kritici mluví o protiústavnosti a prohlubování problémů v obcích. Přispěje novela zákona o pomoci v hmotné nouzi k nižší kriminalitě a většímu pořádku?

Novela umožňuje obcím s rozšířenou působností žádat u úřadu práce o stržení části dávek za nezaplacené pokuty.

„V praxi celý proces probíhá tak, že obec informuje úřad práce o tom, že konkrétní občan spáchal přestupek, za který mu byl pravomocně uložen trest, respektive pokutu, kterou občan včas neuhradil,“ popisuje mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková. „Výjimkou jsou školské přestupky, tedy pokud dotyčný nezajistil povinnou školní docházku dítěte.“

Nevidím logiku v tom, proč by někdo nezaplatil za přestupek jen proto, že je příjemcem dávek.
starosta Jakub Malačka

Znojemský starosta Jakub Malačka (zvolený za ČSSD) tvrdí: „Skutečně nevidím logiku v tom, proč by někdo nezaplatil za přestupek jen proto, že je příjemcem dávek. My těm lidem vlastně říkáme, ať devastují město, ať se chovají neslušně, ať neposílají děti do škol, a bude všechno v pořádku a dostanete dávky.“

Čtěte také

Novelu zákona, která strhávání dávek na nezaplacené pokuty umožňuje, iniciovalo několik poslanců včele s Janem Bauerem z ODS. Podle něj je to nástroj, který má samosprávám pomoci.

„Tímto budeme dávat do ruky srozumitelný nástroj, jak chronické přestupkáře varovat, že jejich chování nezůstane do budoucna bez odezvy. Je to drobná novela, ale je to silný vzkaz lidem, kteří si neváží solidarity většinové společnosti,“ řekl poslanec před hlasováním.

Proti ale byla například senátorka Renata Chmelová za KDU-ČSL. „Návrh opatření vnímám jako volání o pomoc obcí, které už vyčerpaly prostředky, jak bojovat s lidmi, kteří si z pokut nic nedělají a vědí, že si na nich obec nic nevezme. Místo řešení problému ale zavádí další represe proti těm nejchudším. Jsou to nerealistické plány, jak rychle legislativně vyřešit problém s chudobou, sociálním vyloučením a z toho plynoucí patologické jevy,“ řekla v Senátu.

Odebírat sociální dávek? Je to selhání právního státu.
Stanislav Křeček

Zákon o přes odpor některých senátorů prošel a na konci léta ho podepsal i prezident. Podle starosty Jakuba Malačky je potřeba posílit pravomoci obcí.

Selhání právního státu?

„Jsem za to velice rád, protože občané po nás chtějí, aby ve městě bylo slušnost a bezpečnost. To je naprosto legitimní požadavek, akorát že my jsme k tomu neměli žádné nástroje. A v momentě kdy nemáte žádné nástroje, tak nemůžete vlastně vůbec nic dělat.“

Mezi odpůrce ale patří například ombudsman Stanislav Křeček. „Samozřejmě chápeme, že obce mají jen málo reálných možností, jak se bránit proti lidem, kteří je nerespektují. Neplatí žádné pokuty a dělají si, co chtějí. Na druhou stranu, řešit to tímto způsobem, odebráním sociálních dávek, to je selhání právního státu,“ říká.

Čtěte také

„Pomoc v hmotné nouzi se platí tomu, kdo je v hmotné nouzi. A tím že spáchá nějaký přestupek, tím přece nepomine jeho hmotná nouze. My tím jen říkáme, my si s tím nevíme rady, tak mu sebereme peníze, které mu dáváme z jiných důvodů. Namísto toho, abychom se postarali o to, aby ten, kdo spáchá přestupek, taky za to byl postižen.“

Podle ombudsmana by naopak pomohlo posílení sociální práce v obcích. Jenže k té zřejmě kvůli škrtům v rozpočtu nedojde. „Druhá věc je tlačit na zákonodárce, aby takové chování bylo postižitelné. Abychom neříkali, že drobná kriminalita bude beztrestná, což je cesta do pekla,“ dodává.

Co s tím? Odpovědi si poslechněte v audiozáznamu pořadu Zaostřeno Petra Tichého.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.