S metrákem nové podlahové krytiny si domů přinesete i 20 kg jedovatých ftalátů, říká lékař a ekolog Šuta

26. srpen 2023

Tušíte, co všechno vdechnete při čekání na přechodu pro chodce na rušné křižovatce a že by vám nestačil ani respirátor s výdechovým ventilem? Víte, kolik toxických látek se uvolňuje z některých typů podlahových krytin a koberců z PVC a co všechno obsahují neškodně vypadající papírové obaly v fastfoodech?

Nenápadné, ale zákeřné toxiny jsou všude kolem nás a často o nich ani nevíme. Jsou také celoživotním tématem muže, který je profesí lékař a srdcem ekolog.

Čtěte také

Miroslav Šuta je jedním z mála lékařů u nás, kteří se zabývají životním prostředím a vlivem toxických látek v exhalacích z aut a věcech z umělých hmot na náš organismus. Vystudoval všeobecné lékařství, poté začal studovat toxikologii a přestože jeho hlavní profesí je stále medicína, už od přelomu 80. a 90. let se začal angažovat v tuzemském ekologickém hnutí.

Říká, že ho k ekologii přivedla doba, v níž se narodil, a také místo, kde se narodil – pochází totiž se severních Čech a tamní ovzduší zažil v dětství „na vlastní plíce“.

Dlouhodobě provádí výzkum vlivu jedovatých látek ve vzduchu i v předmětech denní potřeby na lidské zdraví a jeho poznatky využívají např. hnutí Greenpeace a spolek Arnika.

Natura s Markétou Ševčíkovou se za Miroslavem Šutou vydává do Plzně a také do centrály spolku Arnika v Praze, aby zjistila, co všechno nevědomky vdechujeme, absorbujeme kůží nebo sníme spolu s jídly z fastfoodových řetězců. (repríza)

Spustit audio

Související