Jeden Čech za rok vyprodukuje půl tuny odpadu. Co se s ním pak děje?

3. prosinec 2022

Česká republika je unikát: jsme jedinou zemí Evropy, kde si svoz odpadů zajišťuje každá obec i město po svém a jinak, takže je zázrak, že se při naší roční produkci 500 kg odpadků na osobu netopíme ve špíně.

Jsme na špici v plýtvání jídlem a jeho vyhazováním do směsného odpadu namísto do hnědých popelnic nebo kompostérů. Umíme sbírat a odevzdávat starý papír, ale vyvážíme ho do zahraničí, protože nemáme linku na jeho zpracování. Myslíme si, že umíme třídit plasty, ale do žlutých kontejnerů házíme i to, co tam nepatří.

Čtěte také

Nakládání s odpady není právě voňavá problematika, ale zabývat se jí musíme. Jak to tedy udělat, abychom množství odpadu snížili, platili za něj méně a přitom si nezničili prostředí kolem sebe? Tyto otázky si už léta klade Milan Havel ze spolku Arnika, muž, který se specializuje na odpadové hospodářství a recyklaci.

Ve volném čase vášnivý šachista, hráč bridže a tvůrce hlavolamů se snaží pomáhat obcím a městům vyřešit nakládání s odpadem tak, aby nás nezahltil a také finančně nezruinoval. Proto také inicioval vznik celostátní soutěže Odpadový Oscar.

Nejen s Milanem Havlem, ale i s prezidentem Asociace českého papírenského průmyslu Jaroslavem Tymichem, starostkou Buštěhradu Danielou Javorčekovou a odpadovou hospodářkou Lucií Dlouhou je Natura o odpadech, kterou připravila a moderuje Markéta Ševčíková.

Spustit audio

Související