Jsme na špičce v třídění, ne vše se ale zrecykluje. Pomohly by zálohy na PET lahve, míní ekolog

26. červen 2019

Za plastové lahve by mohli lidé platit zálohu, aby se podpořila recyklace. S návrhem přišly Karlovarské minerální vody a společně s VŠCHT a Institutem Cirkulární Ekonomiky chtějí hledat možnosti, jak sběr lahví zlepšit. Podle nich by to mělo být součástí nově vznikající odpadové legislativy, ta ale s plošným zavedením záloh nepočítá.

„Jsme na špičce v třídění plastových obalů, ale to neznamená, že se následně zrecyklují. Přes 40 % PET lahví, které se vytřídí, tak nejsou zrecyklovány,“ upozorňuje Jan Freidinger z organizace Greenpeace.

Vědci objevili plastožravý enzym. Rozložit PET lahev zvládne za pár dní

Oxoplasty

Každou minutu se prodá na milion plastových lahví. Mnoho z nich se nerecykluje vůbec, a jen malá část těch, co ano, se znovu využije na výrobu plastových lahví. Situaci by však v budoucnu mohl změnit enzym, který dokáže plast rozložit na původní složky.

Zavedení záloh by podle něj napomohlo tomu, aby se recyklovalo větší množství obalů, jak ukazují i zkušenosti ze zahraničí. Týkat by se měly i hliníkových plechovek, kde je míra recyklace jen okolo 5 % – v roce 2025 to má být polovina.

„V roce 2025 bychom v PET lahvích měli mít 25% podíl recyklovaného materiálu a do roku 2027 sesbírat 90 % obalů – a to bez zálohy nikde na světě nefunguje,“ tvrdí ekolog.

Raději třiďme odpad

Proti zavedení záloh je naopak Český svaz pivovarů a sladoven. Jednalo by se prý o nákladné opatření, lepší je zintenzivnit sběr a recyklaci plastových obalů v rámci současného systému EKO-KOM, který funguje a lidé na něj jsou zvyklí.

Téměř 80 % lidí třídí odpad, jsou na to napojeny obce a ten systém funguje. Když se do něj jakkoli zasáhne, mohlo by ho to ohrozit.
Martina Ferencová

„Pro nás je to okrajová záležitost. To, co produkujeme, tak z 80 % dostáváme ke spotřebiteli v použitelných obalech – v tancích, sudech nebo skleněných lahvích. PET lahve tvoří malou část naší produkce, za rok 2018 to bylo 12 %,“ uvádí výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová.

Už deset let víme, že zálohový systém na PET lahve není efektivní a je dražší, tvrdí expert

Plast, PET lahve (ilustrační foto)

Češi sice patří ke špičce v třídění odpadů, ale k evropské metě 90 % vytříděných plastových obalů mají ještě daleko. Pomohlo by zavedení zálohového systému na PET lahve?

Se zavedením záloh podle ní souhlasí jen ty pivovary, které pivo v plastových obalech vůbec nevyrábějí. Ferencová navíc připomíná, že PET lahev na pivo je dvoustěnná, a nejde proto recyklovat.

„To je věc k zamyšlení. V současné době, kdy čelíme celosvětové plastové krizi, dávat na trh nerecyklovatelné nápojové obaly je podle mě nezodpovědné,“ reaguje Freidinger. Motivační stimul, který vyplývá z hodnoty lahve nebo zálohy, považuje za efektivní.

Podle výrobců PET lahví by ale zálohování zvýšilo uhlíkovou stopu kvůli převážení a mytí obalů. Freidinger ovšem namítá, že tento argument není podložen čísly – zálohový systém by podle něj byl až o třetinu šetrnější k životnímu prostředí.

autoři: Martin Matějka , ert
Spustit audio

Související