Růžičkova encyklopedie komunistického teroru

20. říjen 2013

Z příběhu Václava Růžičky bychom mohli sepsat encyklopedii vězeňství 50. let minulého století. Jeho osud je v jistém ohledu typickým: student před maturitou, tiskne a rozdává letáky, někdo ho udá, StB ho zfackuje tak, že mu prasknou oba bubínky, odsoudí ho jako velezrádce na 13 let, po deseti letech je propuštěn na amnestii, pak až do invalidního důchodu pracuje jako dělník na stavbách.

Jeho příběh je však strhující nejen díky jeho jedinečnému vypravěčskému umu, ale popisuje skrze své příhody základní fenomény komunistického teroru: jak se dalo, či spíše nedalo vzdorovat vyšetřovatelům, jak vypadal první den v lágru, jak se vězni bránili bonzákům, jaké vtípky si muklové dělali z bachařů.

V dokumentu zazní nejen Růžička a dalších pět bývalých politických vězňů, ale i svědectví tehdejších dozorců a tajných policistů Státní bezpečnosti. Jejich vzpomínky natočili lidé z Post Bellum, celé needitované je najdete na Paměti národa www.pametnaroda.cz.

Václav Růžička na kresbě od spoluvězně z roku 1952


Příběhy 20. století můžete najít i v elektronické mapě v místech, kde se odehrávaly, a to v mobilní aplikaci pro chytré telefony Paměť národa (www.mistapametinaroda.cz). Aplikace Paměť národa postoupila do finále v soutěži Křišťálová lupa v kategorii „Mobilní služba“. Podpořte ji zde.

autor: Mikuláš Kroupa
Spustit audio