Rusové jsou často nuceni volit mezi pravdou a vlastí. Často volí vlast, vysvětluje diplomat Kurfürst

7. březen 2022

„Ruská federace v uplynulých letech z mnoha toho, co říkala, taky máloco dodržela. Viděli jsme vyjádření z těch nejvyšších politických míst, která se zakládala na čisté, a řekl bych skoro sprosté lži,“ odpovídá politický geograf a diplomat Jaroslav Kurfürst na otázku, jestli může fungovat avizované pondělní příměří na Ukrajině. 

„Pokud jde o civilisty, tak tam je zřejmé, že se Rusko snaží zlomit morálku Ukrajinců bojovat. V tomto úsilí bombarduje a útočí i na civilní cíle. Takže mě (nedodržování příměří) příliš nepřekvapuje,“ dodává v pořadu Osobnost Plus.

Běžný Rus musí volit mezi pravdou a vlastí. Většina si bohužel vždy vybírala vlast.
Jaroslav Kurfürst

Politického geografa a diplomata Kurfürsta také nijak nepřekvapuje, že Rusko bojkotuje pondělní jednání Mezinárodního soudního dvora v Haagu, na kterém Ukrajina od nejvyšší soudní instance OSN požaduje příkaz přerušit ruskou invazi.

„To na samotném konfliktu nic nezmění. Určitě by to mělo dopady v okamžiku, kdy by byl Vladimir Putin nucen – ať už pod tlakem své veřejnosti, nebo za nějakých jiných okolností – odstoupit, nebo kdyby tu válku prohrál. Pak by se jeho osud dostal mimo jeho kontrolu.“ 

Čtěte také

„Ale v okamžiku, kdy kontroluje silové struktury Ruska a celou ruskou společnost, armádu, Národní gardu, omonovce (ruská jednotka zvláštního nasazení OMON), policii, zpravodajské služby… Silových nástrojů má v ruce opravdu velmi mnoho, tak žaloba v Haagu je vlastně velmi důležitá z našeho pohledu. Z pohledu nějakého vyššího mravního principu. Má i praktické dopady po konfliktu, ale na něm samotném nezmění nic,“ uvažuje diplomat.

O ruské společnosti nemám iluze

Podle Kurfürsta tak v krátkodobém horizontu vlastně není ani představitelné, že by Putin odstoupil.

„Nemám žádné iluze o ruské společnosti. Je to společnost, kde v myslích většiny obyvatelstva je 400 až 500 let silný nános imperiálního myšlení. Je to společnost, která se od roku 1917, možná i dřív, nikdy nedostávala k nezkresleným a čistým informacím – pokud si odmyslíme několikaleté období perestrojky, glasnosti a první roky samostatného Ruska po rozpadu Sovětského svazu, což ale bylo opravdu kraťounké,“ vypočítává.

Ruská společnost je masírována propagandou dlouhodobě. Už od dob bolševiků.
Jaroslav Kurfürst

„Jinak je ruská společnost dlouhodobě masírována propagandou, a už od dob bolševiků. My tady máme jakýsi koncept pravdy, tedy fakta jsou fakta, ale v Rusku je to jinak.“

Navíc to, že se v úzkém kruhu říká něco jiného než na veřejnosti, což fungovalo i v totalitním Československu, tam podle něj probíhá také – problém je, že jde o hodně dlouhou dobu, a to nejméně 70 let, takže jde hned o několik generací.  

Čtěte také

„Ke konceptu pravdy rád poznamenávám, že ve 20. letech 19. století jeden z největších filozofů tehdejšího imperiálního Ruska Petr Čaadajev ve svých úvahách napsal a řekl, že běžný Rus musí volit mezi pravdou a vlastí. On sám si vybírá pravdu, protože je důležitá. Ale většina Rusů, které sám znal, si bohužel vybírala vlast.“ 

„Nám byla komunistická myšlenka, ideologie a nadvláda Sovětského svazu vnucena zvenčí, když se tady po 2. světové válce Rusko rozhodlo zůstat,“ srovnává Kurfürst totalitní Československo. „Tento moment ,vnucení‘ ale v Rusku nebyl. Rusové tuto ideologii měli jako svou misi, dokonce svou světovládnou misi.

A za druhé tam hraje roli určitá kultura. České země byly a jsou dlouhodobě součástí Západu, západní civilizace. Rusko se naopak snaží západní civilizaci buď imitovat, například za Petra I., anebo proti ní bojovat a vymezit se. Protože dodnes hledá svou roli v příběhu světových dějin, svou polohu mezi Evropou a Asií,“ uzavírá. 

Jaroslav Kurfürst, politický geograf a diplomat

Jaroslav Kurfürst

Působil na českých zastupitelských úřadech v Moskvě, Washingtonu nebo Bruselu. Podílel se na přípravách vstupu Česka do NATO a pracoval na řídících pozicích zejména v oblasti evropské a bezpečnostní politiky. A kromě jiného napsal publikaci Příběh ruské geopolitiky.

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí najdete v audiozáznamu.

 

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související