Rusku se daří ve zmatených a krizových časech, hraje nezodpovědnou hru, tvrdí analytik

31. říjen 2018

V Bruselu se ve středu po půlroční pauze schází Rada NATO-Rusko. Koná se v době, kdy panuje napětí ohledně budoucnosti smlouvy o likvidaci raket středního doletu a kdy aliance pořádá rozsáhlé cvičení Trident Juncture v Norsku, které je největší od konce studené války.

„S Ruskem jednat musíme. Vysvětlovat, v čem vidíme porušování mezinárodního práva, a dávat jasně najevo, že nedopustíme další eskalaci podobného chování,“ zdůrazňuje analytik mezinárodních vztahů a bývalý diplomat Vladimír Votápek.

Jefim Fištejn: Jak dostat Rusy do ráje?

Donald Trump se zmínil o možnosti vypovědět Smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu, jestliže Moskva nepřistoupí na novou dohodu

Letmá poznámka prezidenta Donalda Trumpa, kterou přičinil 20. října v televizním rozhovoru o tom, že Spojené státy vypoví Smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu, jestliže Moskva nepřistoupí na novou dohodu, očividně Kremlem otřásla.

Připomíná, že mezi Západem a Ruskem je celá síť dohod a smluv, které jsou klíčové pro stabilitu mezinárodních vztahů a odvracení nebezpečí útoků zbraněmi hromadného ničení a podobně.

Podle Votápka je zjevné, že Rusko vyvíjí zakázané typy raket středního doletu, a totéž navíc dělá i Čína, na kterou se smlouva nevztahuje. „Je zde objektivní problém, který je třeba řešit. A je škoda, že čas pro řešení nastává zrovna v éře prezidentství Donalda Trumpa, který je spíše hromem do police než zkušeným vyjednavačem,“ soudí.

Rusko hraje nezodpovědnou hru, ve které je pro něj dobré jakékoli zpochybnění mezinárodní stability a míru. Protože Rusku se daří ve zmatených a krizových časech.
Vladimír Votápek

Naopak bezpečnostní analytik Jan Schneider hrozby vypovězením smlouvy o likvidaci raket považuje spíše za vyjednávací taktiku amerického prezidenta.

„Svým specifickým způsobem na Rusy zkouší, co vydrží, ale vývoj může být velice překvapivý, podobně jako například v případě KLDR,“ doplňuje s odkazem na červnový summit se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Čtěte takéRuský prezident Putin pohrozil Evropě odvetným úderem, pokud přijme rakety USA

Jednání Rady NATO-Rusko vítá, aliance tím totiž podle něj naplňuje svůj zakládací dokument. Článek 1 Washingtonské smlouvy totiž obsahuje závazek, že se veškeré spory řeší jednáním. 

„Zvyšování napětí vyhovuje zájmům vojensko-průmyslového komplexu, který je ovšem na obou stranách. Jestřábi zvyšují napětí a když jim politici sednou na lep, jsou to zase generálové, kteří to napětí snižují – a pak dostávají Nobelovy ceny míru. Je to taková hra, kterou pokládám za překonanou, neřkuli nedospělou,“ uzavírá Schneider.

autoři: Šárka Fenyková , ert
Spustit audio

Související