Vypovězením smlouvy s Ruskem o likvidaci raket míří Trump na Čínu, tvrdí analytik

22. říjen 2018

Americký prezident Donald Trump o víkendu oznámil, že Spojené státy odstoupí od smlouvy s Ruskem o likvidaci raket středního a krátkého doletu z roku 1987, protože Moskva smlouvu porušuje. Ruští představitelé to označili za vydírání, podle náměstka ministra zahraničí Sergeje Rjabkova jde ze strany Američanů o nebezpečnou iniciativu.

Podle Trumpa by Spojené státy stály o novou dohodu, která by byla závazná i pro Čínu. A právě o ní možná Trumpovi jde především, jak upozorňuje vojenský analytik Lukáš Visingr.

„Čína má k dispozici tisíce raket středního doletu a pokud by byla signatářem, spadalo by pod smlouvu 95 procent čínského arzenálu. Je jasné, že o něco takového nebude mít Čína zájem, je to jeden z pilířů její vojenské moci v regionu. Američané chtějí mít volné ruce k vývoji něčeho, čím by tomuhle mohli čelit,“ uvádí expert.

Čtěte takéByl by to velmi nebezpečný krok. Moskva chce od Boltona vysvětlit odstoupení od smlouvy o raketách

Rusko-americká smlouva má prý velký symbolický význam, protože je dokladem, že obě velmoci si můžou důvěřovat. Fakticky je ale důležitá pro Evropu, kde byly tyto rakety historicky rozmístěny.

Podle komentátora Českého rozhlasu a odborníka na Rusko Libora Dvořáka se z porušování smlouvy obviňují obě strany. Američanům vadí nové typy ruských střel, konkrétně ta s označením 9M729 ze systému Iskander, Rusům zase americký systém protivzdušné obrany Aegis rozmístěný v Rumunsku a do budoucna i v Polsku.

Chápu to jako neustále se prohlubující nedůvěru mezi oběma zeměmi, z nichž jedna supervelmocí zůstala a druhá by se jí ráda znovu stala.
Libor Dvořák

Visingr dodává, že ruská raketa má podle různých indicií podstatně větší dolet než povolených 500 kilometrů: „Moskva se to snaží popírat a touží po tom, aby smlouva pokračovala dál. Rusové vědí, že pokud by na to Američané začali adekvátně reagovat, rozjely by se nové závody ve zbrojení, ve kterých by nakonec tahali za kratší konec.“

Čtěte takéRuská raketa na jaderný pohon neprošla testy, píše NBC. ‚Nikdo takové nemá,‘ říkal v březnu Putin

Naopak americké protiletadlové střely v Rumunsku sice nejsou porušením smlouvy, Rusové ale tvrdí, že do odpalovacích šachet by se daly umístit i námořní střely s plochou dráhou letu Tomahawk – smlouva zakazuje jen rakety odpalované ze země, nikoli ze vzduchu či z moře.

„Rusové asi technicky vzato pravdu mají, ale Američané nikdy neměli v plánu něco takového udělat. Pokud by smlouva skončila, tak by to Američané pravděpodobně udělali, takže ruské obviňování by se stalo bizarně kontraproduktivní,“ podotýká Visingr.

autoři: Tea Veseláková , ert
Spustit audio

Související