Ruská policie nás o útoku na náš konzulát vůbec neinformovala, diví se český velvyslanec

17. duben 2020

Další útok na český úřad v Rusku kvůli odstranění sochy maršála Ivana Koněva z Prahy 6. K akci se přihlásila krajně levicová strana Jiné Rusko. Čeští diplomaté se ale o incidentu dozvěděli až z internetu.

Čtěte také

Maskovaná skupina aktivistů z neregistrované strany Jiné Rusko včera před sídlem českého generálního konzulátu v Petrohradě demonstrovala a dožadovala se vrácení odstraněné sochy sovětského maršála na jeho původní místo v Praze.

To bylo ještě nedávno na náměstí Interbrigády v Bubenči na Praze 6. Aktivisté z krajně levicové skupiny, která se netají svými nacionalistickými názory, ale nezůstali jen u protestů. Vyvěsili před budovou konzulátu vulgární transparent a zapálili dýmovnici. 

Velvyslanec: Nikdo nás neinformoval

Jak uvedlo Jiné Rusko na svém webu, jednoho z účastníků akce zadržela policie. „Co nás překvapuje, je to, že jsme o tomto incidentu nebyli informováni policií Ruské federace,” řekl Českému rozhlasu velvyslanec v Moskvě Vítězslav Pivoňka.

Zastupitelský úřad totiž funguje kvůli epidemii covidu-19 v omezeném režimu. Informace tak diplomaté zjistili až zpětně z internetu. Český velvyslanec kvůli incidentu plánuje zaslat nótu na ruské ministerstvo zahraničí.

Čtěte také

Neregistrovaná strana se sama označuje za nacionální bolševiky. Žádají opravu pomníku a jeho návrat na náměstí v Bubenči. Podle nich úřady Prahy 6 odstraněním sochy maršála Koněva zesměšňují památku sovětských vojáků, kteří osvobodili Prahu nebo Osvětim.

S poukazem na rok 1968 aktivisté varují před drážděním ruského národa heslem: Naše tanky budou v Praze. K odstranění sochy se ale vyjádřili i představitelé Ruska.

Šéf ruského ministerstva zahraničí, tedy úřadu, na který chce Česko zaslat už druhou protestní nótu, Sergej Lavrov označil odstranění památníku za pobuřující a cynické. Úřady tím podle něj porušily bilaterální smlouvy, které představují základ vztahů mezi Ruskem a Českem v posledních 30 letech.

Přejmenování metra?

Varoval také před dalším vyostřením situace. Ruská agentura TASS pak připomněla, že ruský prezident Vladimir Putin 7. dubna podepsal zákon umožňující trestní postih za ničení nebo poškozování pomníků zvěčňující památku padlých při obraně vlasti.

Na odstranění sochy zareagovala také společenská rada ministerstva obrany, která navrhuje přejmenování stanice moskevského metra „Pražská“ na „Maršála Koněva“.

Víc se dozvíte v audiozáznamu rozhovoru. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.