Na nás se nikdo neobrátil, říká Koněvova vnučka. Válka slov a symbolů bude ještě pokračovat, soudí komentátor

17. září 2019

Příbuzní sovětského maršála Ivana Koněva by se nebránili tomu, aby Praha jeho sochu přesunula z Bubenče na Olšanské hřbitovy, kde jsou pohřbení i sovětští vojáci. V rozhovoru pro Český rozhlas to řekla jeho vnučka Jelena Koněvová. Dopady aféry kolem sochy sovětského maršála komentuje Ondřej Soukup z Hospodářských novin.

„Je to pro mě hořký pocit. Tohle náměstí je skvělé místo, kde byl postaven dědův památník. Ne námi. My ho tam nedali. My ho tam nepřivezli,“ namítá Jelena Koněvová, jedna ze tří vnuček sovětského maršála Ivana Koněva. Když v roce 1973 zemřel, bylo jí tehdy 19 let.

Socha maršála Koněva zakrytá plachtou

Jak říká, měla k němu hodně blízko. Doslova jí prý nahradil otce a vychoval ji. Co se teď děje s jeho sochou, ale sleduje se zbytkem rodiny jenom zpovzdálí. „Na nás se nikdo neobrátil. Žádní z našich představitelů ani příslušné české úřady nás nekontaktovali.“

Na Olšany?

S rozhodnutím zastupitelstva Prahy 6, že sochu skoro po 40 letech nahradí památník osvobození hlavního města, prý nemůže nic dělat. Socha není majetkem jejich rodiny, ani ruského státu.

„Naší prosbou je, že když už se bude dít celý ten přesun, tak aby to udělali dostatečně důstojně a našli důstojné místo.“ Tím by podle ní mohly být Olšany, kde jsou pohřbení Koněvovi vojáci, kteří bojovali spolu s ním.

Nesouhlasí přitom s názorem, že by přesun památníku byl porušením česko-ruské dohody z roku 1993. Ta kromě jiného zavazuje obě země k zachování a důstojnému udržování vojenských hrobů. Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij rozhodnutí Prahy 6 označil za hrubé porušení této dohody a plivanec do tváře českých občanů.

Čtěte také

Vnučka sovětského velitele namítá, že současná vlna nevole proti soše v pražské Bubenči dost možná není namířená vůči jejímu dědovi osobně, ale vůči Rusku jako takovému. Jí osobně prý záleží na jediném: buď aby sochu jejího dědy přesunuli nějakým důstojným způsobem, anebo aby zůstala tam, kde je.

Okopávání kotníků

Socha maršála Koněva je podle komentátora Ondřeje Soukupa stále tématem, i když zastupitelstvo Prahy 6 schválilo její přesun. Emoce to budí na české i ruské straně a „válka slov a symbolů bude ještě nějakou dobu pokračovat.“

Podle Soukupa se ani z české, ani z ruské strany nepovedlo najít trvalejší koncepci vzájemných vztahů a čeho bychom měli dosáhnout. „Vztahy nejsou ideální, takže zůstává pokřikování a okopávání kotníků.“

O vývoji sporu poměrně obsáhle informují ruská média, Soukup by ale jejich vliv nepřeceňoval. „Je to součást strategie médií, které na tom vydělávají, na počtu kliků. Takové nervydrásající titulky, jako že Češi pošpinili paměť sovětských vojáků, majitelům médií přinášejí další čtenáře a nemá to žádný reálný dopad na vztahy na nějaké normální úrovni.“

Poslechněte si celý příspěvek. Kompletní rozhovor s vnučkou maršála Koněva si poslechněte ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

autoři: Ivana Milenkovičová , Renata Kropáčková , Jana Přinosilová
Spustit audio

Související