Pražský hrad úzce spolupracuje s Kremlem, už dávno nejde jen o sochu Koněva, tvrdí starosta Prahy 6

12. září 2019

Spor o sochu ruského důstojníka Ivana Stěpanoviče Koněva, která stojí v pražském Bubenči, se v posledních dnech vyostřil do nečekaných rozměrů. O dalším postupu rozhodovalo zastupitelstvo městské části.

Čtěte také

Kontroverze kolem pomníku muže, kterému sice všichni přiznávají, že přijel do Prahy na konci 2. světové války, další ale vyčítají, že krutě zasáhl při maďarském povstání v roce 1956 a podílel se i na okupaci Československa v roce 1968, není vůbec nová.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář z TOP 09 v rozhovoru Českého rozhlasu Plus tvrdí, že se situace vyostřila natolik, že už nemá jinou možnost, než návrh na vypsání výtvarné soutěže na novou sochu osvoboditelům 2. světové války. „Zároveň budeme hledat nové, důstojné uplatnění sochy maršála Koněva,“ říká.

Aktualizováno v 17:00 hodin 
Zastupitelé Prahy 6 neschválili návrh Pirátů na uspořádání místního referenda, které by rozhodlo o osudu Koněvovy sochy. Naopak schválili koaliční návrh o přemístění sochy na důstojnější místo a o vypsání výtvarné soutěže na nový památník osvobození Prahy.

Referendum vs. alibismus

Opoziční zastupitel Ondřej Chrást z České pirátské strany ale požaduje referendum. „Myslíme si, že referendum je jediný legitimní prostředek, jak tuto nešťastnou situaci vyřešit… Ještě před měsícem bych stejné netvrdil, ale poté, co se situace tak vyostřila, a v ulicích Prahy 6 pochodují lidé s nacistickými symboly a nožíky, tak je to jediné řešení,“ myslí si Chrást. S tím zas nesouhlasí hlava radnice.

Čtěte také

„Problém dalece přerostl hranice Prahy 6. Zastupitelé jsou tady od toho, aby udělali rozhodnutí. Zároveň trvám na tom, že máme svrchované, sebevědomé zastupitelstvo, které umí udělat, jak doufám, taky sebevědomé a tvrdé rozhodnutí… Je to třeba ukončit co nejdřív,“ varuje.  

Občané Prahy 6 podle něj nejsou zvědaví na to, aby jim někdo „nadával do nacistů, nebo dokonce diktoval, co si mají myslet a říkat. Pojďme to jednou pro vždy ukončit“. Referendum přitom odmítá, protože by to bylo přehození problému na jiné, což považuje za alibismus.

Opoziční zastupitel pak vyjmenovává kroky, které vedly k celému konfliktu. „Emocím totiž na radnici pomohli. Starosta první den řekl, že má pochopení pro vandaly a že sochu už čistit nebude, pak že to odveze do sběru a pak zas na ruské velvyslanectví. Čtvrtý den tam postavil lešení, aby ho za dva dny sundal… Přitom uznávám, že velmi kontroverzní je jen osoba maršála Koněva,“ dodává Chrást.      

Koho reprezentuje Ovčáček? 

Starosta Kolář kontruje s tím, že chybu přiznává, taky si ale za svými kroky dál stojí. „Celá kontroverze totiž vyplývá z toho, v jakém stavu je celá naše společnost.“ Svou nemalou roli pak přičítá Hradu, prezidentovi Miloši Zemanovi a lidem, kteří ho obklopují.

Čtěte také

„V Bubenči máme reziduum studené války,… které jen nahrává ruské straně, aby dál šířila dezinformace. Praha 6 se teď stala jakýmsi poutním místem extrémistů, bojištěm hybridní války. Jako starosta říkám, že nechci, aby se nám takoví lidé tady dál pohybovali.“ Jak je boj o sochu maršála Koněva ale spojený s politikou prezidenta?

„Zeman a jeho mluvčí podrývají v lidech nenávist. Jsme svědky tvítování nenávistných postů mluvčího (Jiřího) Ovčáčka o NSDAP, o Heydrichiádě, přirovnává občany této země k posluhovačům nacistického režimu… to jsou přece slova, která korespondují s výroky ruských představitelů. Pro mne je to jasný signál, že Hrad je propojený s Ruskou federací, od které dostává jasné pokyny.“

Starosta šestky jde ale ještě dál, když říká, že „už vůbec nejde o sochu Koněva, jde o ukotvení Česka, jakým směrem se vydáme – jestli opět do náruče Sovětského svazu, nebo tam, kam, doufám, všichni chceme patřit,“ doufá Ondřej Kolář.

„V tomto bych slova starosty podepsal,“ dodává opoziční zastupitel Ondřej Chrást.

Celý duel si poslechněte v audiozáznamu. Ptal se Jan Bumba.

Spustit audio

Související