Ruská energetická zbraň od začátku války nikdy pořádně nezafungovala, myslí si zmocněnec pro energetickou bezpečnost Bartuška

1. únor 2023

Ve středu by měl vstoupit v platnost ruský zákaz dovozu ropy do zemí, které na surovinu uplatnily cenový strop. Maximální cena 60 USD za barel se týká pouze ropy přepravované po moři. S cílem ochromit ruskou státní pokladnu jej v prosinci zavedla skupina vyspělých států G7, EU a Austrálie. Pátého února by také mělo začít platit embargo na dovoz ruských ropných produktů, včetně nafty. Zda zákaz skutečně vstoupí v platnost však zatím není možné definitivně potvrdit.

„Vladimir Putin během podzimu říkal, že zakáže vývoz plynu do zemí, které zavedou proti Rusku cenový strop na plyn. EU to učinila 19. prosince a Rusko vzápětí nabídlo obnovit provoz plynovodu Jamal,” poukazuje na dosavadní postup země zmocněnec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

Rafinérie jsou připravené. Pohonných hmot bude dostatek.
Jiří Ondra

Další postup Ruska tak není možné odhadnout, dopady na dodávky by však ani při případném zastavení ropovodu neměly být vážné. „V roce 2019 Družba stála do pěti zemí EU po dobu dvou měsíců. Nestalo se vůbec nic ani s cenou pohonných hmot. V zásadě je zajímavé, že ta slavná ruská energetická zbraň v zásadě nijak zvlášť nezafungovala,” rozvádí Bartuška.

Hosté:
Václav Bartuška, zmocněnec pro energetickou bezpečnost
Jiří Ondra, spolumajitel sítě čerpacích stanic Tank ONO

„Byli jsme schopni plně zásobovat naše rafinerie přes ropovod TAL. Věříme, že bychom byli schopni výpadek zvládnout. Samozřejmě nevíme, jaké další kroky Rusko podnikne v příštích měsících. Těžko také odhadnout, jaké další sankce zavede Západ vůči Rusku,” dodává Bartuška.

Pohonné hmoty zdraží do koruny

Se zdražováním pohonných hmot už se nyní počítá. Podle Jiřího Ondry, spolumajitele sítě čerpacích stanic Tank ONO, by však nemělo být drastické. „Zdražení pro koncové zákazníky určitě bude, ale řekl bych tak do koruny,” rozebírá s upozorněním, že jde o krátkodobý výhled. „Rafinérie jsou na to dlouhodobě připravené a tvrdí, že pohonných hmot bude dostatek.”

Čtěte také

Před prudkým růstem cen pohonných hmot, po zavedení embarga, však varuje analýza německé Commerzbank. „Takové signály vůbec nevidím. Myslím, že když to nevybočí z normálu, tak to nehrozí. Kvůli nastupující recesi si myslím, že nebude taková poptávka. Myslím, že během půl roku nehrozí takové drastické scénáře,” dodává Ondra.

Samotný konflikt na Ukrajině tak ve výsledku do přímé souvislosti s cenami pohonných hmot nedává. „Domnívám se, že na to taky může mít trochu vliv, ale řekl bych, že není zásadní. Ceny se vždy po zimě měnily a benzín trochu stoupal. Neviděl bych v tom nějaké přímé souvislosti," uzavírá Ondra.

V celém pořadu se také dozvíte jakým způsobem se ropné společnosti v Česku snaží o soběstačnost a zda je to kvůli budoucímu útlumu spalovacích aut nezbytné nebo jak největší ropné společnosti nahrazují dodavatelské trasy. Pořadem provází Tomáš Pavlíček.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.