Rudý říjen na rozhlasových vlnách

6. listopad 2020

Zatímco na 1. Máje bylo nezbytně nutné mávátko, 7. listopadu bylo žádoucí pořídit si lampion. K oslavám výročí Velké říjnové socialistické revoluce za minulého režimu patřily lampionové průvody zakončené ohňostrojem. Hlavní komunistický svátek se ale připomínal nejen tímto způsobem.

Svědčí o tom i dobové nahrávky dochované v archivu Českého rozhlasu. Archiv uchovává například patrně první masovou manifestaci k výročí říjnové revoluce.

Konala se v roce 1946 na Staroměstském náměstí. Kromě domácích politiků tu Pražany pozdravili také sovětský velvyslanec, a později poradce československých komunistů při komunistickém převratu v roce 1948, Valerian Zorin nebo generální tajemnice exilové španělské komunistické strany Dolores Ibárruri.

Součástí manifestací na oslavu Velkého října nebyly jen nekonečné proslovy, ale třeba i start běhu Štafety míru. U příležitosti výročí VŘSR se také konaly divadelní přehlídky, výtvarné soutěže, výstavy úspěchů sovětského hospodářství, odhalovaly se sochy.

Odhalovaly se sochy

Takovým případem byla i socha Josifa Vissarionoviče Stalina v Plzni. Tu na plzeňském nábřeží na památku říjnové revoluci dokonce za přítomnosti prezidenta Antonína Novotného odhalili v roce 1953, aby ji už o devět let později, kdy už Stalin a jeho kult přestali být v kurzu, v tichosti odstranili a uložili na dvoře muzea.

V. I. Lenin

Ale i pracovní závazky

Specifickou součástí oslav „Velkého října“ byly pracovní závazky. Valcíři, betonáři, hutníci, havíři a mnozí a mnozí další se překonávali, aby k uctění bolševického převratu vyválcovali, vytavili, sestrojili nebo vytěžili více než obvykle.

V rozhlasovém archivu je uložená půvabná reportáž z roku 1987 zachycující nadšenou budovatelskou atmosféru na dole Rudý říjen, kde se 7. listopadu za doprovodu řízné dechovky těžilo ostošest. Zkrátka, jak v reportáži uvedl pracovník dolu František Lát: „Havíři, ti umí zdravit jenom poctivou prací.“

Čtěte také

K oslavám „revoluce“ přispěl vlastní tvorbou i Československý rozhlas. Pravidelně v těchto dnech uváděl pořady rekapitulující průběh revoluce, kde často hovořili pamětníci. Jako třeba někdejší námořník z Aurory Filip Prytoluk, který se během revoluce setkal s jejím vůdcem Vladimírem Iljičem Leninem.

O tomto muži, jenž stál za terorem, který v Rusku po bolševickém puči zavládl, Prytoluk v rozhlasové nahrávce říká: „To byl krásný člověk, dobrák. (…) Ten jednal tak upřímně, moc krásně a mile.“ Jak s kým, chtělo by se dodat.

Nejen tyto, ale i další dobové nahrávky spojené s oslavami VŘSR, si můžete poslechnout v dalším pořadu z cyklu Archivu Plus přímo v tomto článku. A nechybí ani ukázka z listopadové vojenské přehlídky na Rudém náměstí v Moskvě.

Reprízu pořadu najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související