Rudolf II. udělal pro vědu nejvíc to, že se v Praze potkali Tycho Brahe a Kepler, říká historik umění

25. říjen 2021

„Alchymie byla v podstatě experimentální věda, která měla cíle ležící mimo reálné možnosti, a to nejen tehdejších alchymistů, ale i současné vědy. Nicméně měla svou velice propracovanou teorii, v jejímž rámci byly tyto cíle logické a měly své opodstatnění a odůvodnění. Čili můžeme říci, že z tohoto hlediska vztahu teorie a praktického ověření to nebylo v principu příliš odlišné od současné vědy,“ říká expert Ivo Purš.

„Alchymie byla po takřka tisíc let existence naší západní křesťanské civilizace jedinou experimentální vědou, která zde existovala,“ připomíná v pořadu Hovory znalec alchymistické ikonografie 16. století z Ústavu dějin umění Akademie věd.

Čtěte také

Historici ještě v 19. století se podle Purše snažili alchymii vypudit na „smetiště dějin“.

„On ten postupný přerod alchymie v to, co bychom už mohli nazývat moderní chemií, byl pozvolný a u řady velikánů a zakladatelů moderní vědy, jako byl Robert Boyle anebo Isaac Newton, jejich zájem o alchymii přetrvával zároveň s tím, čím oni přispěli pro vznik moderní chemie.“ 

Kepler a Brahe

Na co Rudolf II. nalákal do Prahy slavného Tycha Brahe? „To byla situace velice zajímavá, protože on ho Rudolf II. nelákal osobně, ale prostřednictvím svých vědeckých poradců, jako byli Jindřich Kurz anebo Tadeáš Hájek z Hájku a další. A samozřejmě mu nabízel především dobré zázemí pro jeho práci,“ popisuje. 

Čtěte také

„Tycho skutečně do Prahy dorazil i s celou svou ekvipáží a se všemi svými instrumenty. Jeho pražská kariéra měla bohužel jen krátké trvání. Zemřel v roce 1601. Přesto to byla skutečně hvězdná doba moderní astronomie, protože se zde setkal a mohl spolupracovat s Johannesem Keplerem. Čili došlo k úzké vědecké spolupráci nejlepšího tehdejšího pozorovatele, což byl Tycho, s nejlepším teoretikem, jímž byl Kepler. Takže pokud bychom měli posuzovat přínos Rudolfa II. k moderní vědě, tak toto je absolutní vrchol,“ uzavírá. 

Celý rozhovor pořadu Hovory najdete v audiozáznamu, ptala se Naděžda Hávová.

autoři: Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

Související