Rozhlasový komentátor je do určité míry nevděčné povolání

12. květen 2023

V čem je nevděčná práce rozhlasového komentátora? Být vždy připraven říci něco rozumného a především znát zákulisí mnoha dějů. Některé ze zajímavých komentářů, odvysílaných v posledních letech na Českém rozhlasu Plus, připomene v pořadu Archiv Plus David Hertl.

Komentář patří mezi základní žánry rozhlasové publicistiky. Jeho smyslem je vysvětlovat a přiměřeně i hodnotit z určitého úhlu pohledu aktuální události nebo problémy a zaujímat k nim stanovisko.

Čtěte také

Nepřekvapí, že právě pro tento „vysvětlovací“ akcent byl komentář v letech nesvobody masovým způsobem zneužíván k propagaci komunistické ideologie. A nejen to: komentáře se staly součástí rozhlasového zpravodajství a posluchač tak často složitě rozlišoval, co je zpráva a co už komentář.

Ostatně i samy zprávy byly často prezentovány s příslušnými ideologickými nálepkami a floskulemi. Kdo tedy chtěl poslouchat kvalitní komentáře, oddělené od zpravodajství, musel před rokem 1989 ladit zahraniční stanice, vysílající česky.

Odhadnout, jak to dopadne

Komentáře od zpráv oddělovala všechna západní média, stačí například připomenout Hlas Ameriky, který – k velké nelibosti redaktorů – musel pravidelně zařazovat do vysílání „komentář, který vyjadřuje stanovisko vlády USA“.

Čtěte také

Nelibost nepramenila ani tak z toho, že by redakce nesouhlasila s obsahem, ale především s formou; dodané „vládní“ komentáře psali úředníci a byly většinou velmi nudné.

Mnichovská stanice Svobodná Evropa měla pro komentáře „vlajkový“ pořad Události a názory, ve kterém přední čeští a slovenští publicisté komentovali dění doma i v celém světě. Je určitě pozoruhodné, že někteří z komentátorů, kteří před rokem 1989 pracovali ve Svobodné Evropě, píší dodnes komentáře pro Český rozhlas Plus.

Právě tato stanice mluveného slova je důstojným pokračovatelem kvalitní rozhlasové publicistiky – a speciálně komentářů –, která vznikala ještě na Svobodné Evropě a pokračovala už ve svobodných poměrech České republiky na vlnách Českého rozhlasu 6 a později také Českého rozhlasu Rádia Česko.

Čtěte také

Co říkal Jefim Fištejn před třiceti lety o Michailu Gorbačovovi? Kteří komentátoři předpovídali nástup populistických stran do politiky? Kdo a kdy varoval před Milošem Zemanem? To vše uslyšíte v pořadu, ve kterém si připomeneme právě rozhlasové komentátory.

Být dobrým komentátorem, k tomu nestačí jen snaha o vyrovnanost, která by vypadala tak, že jednou to natřete jedněm a příště těm druhým… Posluchač by měl mít také dojem, že komentátor se v problematice orientuje, že toho ví víc, že vidí do zákulisí a že dokáže odhadnout, jak to dopadne. A to je opravdu nevděčná práce.

autor: David Hertl
Spustit audio