Ropa z řas může vzniknout za hodinu

19. prosinec 2013

Neobnovitelné ropné zásoby se v přírodě hromadily pravděpodobně po miliony let. V americké laboratoři se však podařilo vyrobit ropné látky díky speciální technologii během hodiny.

Jednalo se o spojené úsilí pracovníků Pacific Northwest National Laboratory (PNNL), spadající pod americké Ministerstvo energetiky, a firmy Genifuel Corporation z Utahu, která dodala příslušnou technologii, nutnou ke vzniku a uvolnění ropných látek ze zelených řas.

Na samotném začátku procesu stojí vodný roztok, který obsahuje pouze 10-20 hmotnostních procent řas a připomíná jakýsi řídký zelený sliz. Tento sliz vědci uzavřeli do vysokotlaké varné nádoby a zahřáli na teplotu 350 stupňů Celsia. Tlak zde zároveň dosáhl opravdu vysokých hodnot - přes 200 zemských atmosfér. Za těchto podmínek zůstal řasový roztok v kapalné formě.

Uvnitř vysokotlaké varné nádoby nejdříve proběhlo vyloučení rostlinných olejů a některých minerálů, jako je např. fosfor, z vody. Asi po hodině gravitace přirozeně separovala z řas vzniklé surové ropné látky od vody a bylo je možné z nádoby odčerpat jedním koncem ven. Po jejich vyčištění z nich inženýři připravili už standardní kapalné uhlovodíky, které mohou posloužit jako pohonné látky. V další fázi se z řasového zbytku dokonce podařilo získat i jisté množství metanu. Zbývající voda, bohatá na dusík, byla po přidání fosforu opět použitelná na vypěstování další dávky řas. Výhodou postupu bylo, že se na kapalné uhlovodíky podařilo zpracovat asi 50-70% řasové hmoty, obsahující uhlík.

Logo

Celý postup odborníci publikovali v časopise Algal Research pod názvem “Technologie hydrotermální liquefakce”. Cesta od laboratorního procesu k průmyslově využitelným kontinuálním reaktorům tohoto typu však bude patrně ještě dlouhá.

Zdroje: Nanotechnology World, NBC News, Phys.Org, AgriLife Today, PNNL, Algal Research

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio