Rok 1953 se do dějin Československa zapsal nejen měnovou reformou, ale také zrušením přídělového systému

16. září 2023

Lístky na potraviny, oblečení, ale také na boty, pohonné hmoty, cigarety a další komodity byly u nás zavedeny na počátku druhé světové války. Kdy byly zrušeny a jak se v průběhu války i míru měnila pravidla jejich používání?

Nedostatek určité komodity (např. pohonných hmot) může způsobit omezení jejího prodeje či řízený prodej prostřednictvím různých poukazů i v době hlubokého míru.

Čtěte také

Přídělový systém prakticky na všechny důležité komodity je ovšem zaváděn v případě války, a to zvláště v případě války globální (např. i v průběhu první světové).

Druhá světová válka představovala v tomto směru zatím nejrozsáhlejší zavedení přídělového systému – postiženy byly nejenom válčící státy, ale i řada neutrálních. Systém byl pak rušen až po válce, v některých zemích dokonce hluboko v 50. letech.

V protektorátu bylo na počátku války zavedení přídělového systému – zpočátku jenom na potraviny – vyhlášeno rozhlasovým projevem protektorátního ministra zemědělství Ladislava Feierabenda (který několik měsíců nato, kvůli spolupráci s odbojem, musel z protektorátu utéct a následně působil v naší londýnské exilové vládě).

Zrušení lístkového systému

Čtěte také

Zavedení přídělového systému na další komodity následovalo s poměrně krátkým časovým odstupem. Lístkový prodej potravin a oděvů (ale i mýdla, pohonných hmot, cigaret ad.) měl svá pravidla a v průběhu války se měnil.

Po jejím konci bylo v obnoveném Československu potřeba sjednotit dva zcela odlišné systémy (protektorátní a slovenský) a integrovat odtržené Sudety. Po tzv. vítězném únoru pak systém začal nabývat neskrývaně diskriminační charakter (ale už za války byli oproti Čechům zvýhodňováni Němci a znevýhodňováni Židé) a stále větší skupiny občanů z něj byly vylučovány.

Komunistický systém nebyl pak schopen dodržet ani své deklarované záměry: např. když v roce 1949 zrušil lístky na mouku a chléb, musel je kvůli nedostatku těchto komodit v roce 1951 znovu zavádět.

Čtěte také

Zrušení přídělového systému v Československu na jaře 1953 pak bylo zcela zatlačeno do pozadí souběžně provedenou měnovou reformou a masovými protesty občanů proti ní, takže i dnes je zrušení lístkového systému v popularizační a často i odborné historické literatuře zmiňováno pouze marginálně.

Jako pozůstatky lístkového systému je v následujícím období možno považovat různé poukazy na nedostatkové zboží (např. osobní automobily).

V pořadu jsou použity nahrávky z archivu Českého rozhlasu, hovoří historička a kurátorka sbírky novodobé módy a textilu Národního muzea Miloslava Burianová, autorka knihy Móda v ulicích protektorátu a doktor Jiří Štěpek, badatel v oblasti přídělových systémů a autor řady odborných publikací na toto téma. Atmosféru dokreslí úryvky z dobových nahrávek Orchestru Karla Vlacha.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související