Redaktoři rozhlasové Pionýrské jitřenky se občas snažili o zajímavosti pro děti i bez ideologie

23. červen 2023

V archivu Českého rozhlasu najdete tisíce nahrávek; mezi nimi i více než 40 let starý záznam pořadu Pionýrská jitřenka z ledna 1979. „Napište vše, co se jmenuje podle Vladimíra Iljiče Lenina. U nás i v Sovětském svazu,“ říká mladá žena v reportáži z rekreačního střediska v Poddubí na Sázavě, kam Pionýrská jitřenka svolala své mladé spolupracovníky. I takové byly rozhlasové pořady pro děti před rokem 1989.

Pionýrská jitřenka se v rozhlasovém vysílání objevila poprvé v roce 1953. Jakkoliv nemají 50. léta právě dobrý zvuk, nelze říci, že by vysílání pro mladé posluchače bylo v té době plné primitivní komunistické ideologie.

Čtěte také

Ta samozřejmě ve vysílání byla, s postupným politickým uvolněním po Stalinově a Gottwaldově smrti, a zvláště pak po odhalení Stalinových zločinů v roce 1956, jakoby z pořadů ustupovala.

Jak vzpomínali pamětníci v knížce Od mikrofonu k posluchačům – Z osmi desetiletí Českého rozhlasu: „Redaktoři Pionýrské jitřenky se na jedné ze svých porad slavnostně zavázali, že už nikdy nebudou do dětí ládovat politické poučky a budou vysílat pro všechny děti, nejen pionýry, a to nedidakticky, nepřipomínat školu a přikázaná dogmata.“

Nejméně do roku 1968 „závazek“ plnili: posloucháte-li dochovaná vydání Pionýrské jitřenky z konce 50. a téměř celých 60. let, máte dojem, že i po letech je z pořadů slyšet dobře odvedená rozhlasová práce. Redaktoři Jitřenky, nezřídka velké rozhlasové osobnosti, se především snažili, aby pořad děti zaujal.

Čtěte také

70. léta a takzvaná normalizace ale vnesly do Pionýrské jitřenky poněkud jiného ducha. Redaktoři se sice snažili, aby se jejich pořad dětem líbil.

I dál se vysílaly pěkné věci, ovšem oproti 60. letům autoři přece jen ideologicky přitvrdili. Pro doklady nemusíme daleko: reportáž z pohraničí už postrádá nádech putování do zapomenutých koutů republiky, jaký měla před deseti lety. Najednou jde o pořad o narušitelích hranic, o ochraně socialistického bloku a o tom, jak a čím tomu mohou pomoci děti.

A takových příkladů by se našlo daleko víc. Odmyslíme-li si téměř všudypřítomný dobový ideologický nános, zůstane ale za mnoha příspěvky v Pionýrské jitřence 70. let poctivé rozhlasové řemeslo.

Zdá se, že naprostá většina rozhlasových redaktorů, kteří pořady pro mladé připravovali, chtěla dětem opravdu něco zajímavého sdělit – a to bez ohledu na všeprostupující ideologii. V řadě případů se to podařilo, jak se můžete sami přesvědčit v audiozáznamu.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související