Rodrigo Duterte se ujímá úřadu. Vyvolává naděje i strach

29. červen 2016

Co čekat od nového filipínského prezidenta, který slíbil, že do půl roku vyřeší problém s kriminalitou, i kdyby měl zločince zabíjet sám? A zaslouží si být přirovnáván k Donaldu Trumpovi?

Poslední červnový den se ujme moci nový filipínský prezident Rodrigo Duterte, který si voliče získal svým neortodoxním vystupováním, lidovým jazykem i slibem, že do půl roku na Filipínách vymýtí zločin podobně nekompromisně jako v Davau, kde už přes 20 let dělá starostu. Chce kvůli tomu mimo jiné obnovit trest smrti.

Nejnapínavější souboj za 30 let

Letošní prezidentské volby na Filipínách předem slibovaly nejnapínavější souboj za posledních 30 let. Od chvíle, kdy v únoru 1986 padl autokratický režim Ferdinanda Marcose a v zemi bylo obnoveno plně demokratické zřízení, nezažily Filipíny souboj o nejvyšší politický úřad, ve kterém by měli reálnou šanci vyhrát hned 4 kandidáti. Tři z nich se postupně vystřídali v čele průzkumů předvolebních preferencí.

Přesto mělo nakonec hlasování jasného favorita. Od chvíle, co se do čela průzkumů poprvé vyšplhal Rodrigo Duterte, který přitom s kandidaturou dlouho váhal a oznámil ji jako úplně poslední až koncem listopadu, už své místo nikomu nepřepustil. A tak i jeho závěrečný předvolební mítink pořádaný v Rizalově parku v hlavním městě Manile, měl velmi sebejistou atmosféru odpovídající spíše prezidentské inauguraci než poslední příležitosti mobilizovat voliče.

Rodrigo Duterte

Kontroverzní kandidát

Duterte na svých předvolebních mítincích dokázal fascinovat a strhávat pozornost publika právě tím, jak moc se odlišoval od uhlazeného a často také bezkrevného vystupování většiny tradičních politiků. Lidi zdravil zdviženou zaťatou pěstí, mnohoznačným symbolem své kampaně, a i když se tomuto 71letému muži rozhodně nedá upřít charisma, je to v zásadě charisma zábavného společníka pro hospodské pitky se sklonem k dramatickým gestům a slabostí pro vyprávění divokých historek, ve kterých padají silná slova.

Třeba: „Jestli se tu někde skrývá odstřelovač, ať si poslouží. Bude mi ctí zemřít pro Filipínce. Dneska večer máte šanci mě oddělat, ale jestli ve volbách vyhraju, tak si buďte jistí, že oddělám já vás. Bez legrace… A teď před filipínským národem políbím vlajku Filipínské republiky.“

Povinné prvky vystoupení

Předvolební plakáty, Filipíny

Duterteho vystoupení podle všeho neměla předem daný scénář. Volně přecházel od tématu k tématu, byl schopen spontánně reagovat na podněty od svých společníků na pódiu i na výkřiky z publika. Ať už ale byly jeho projevy sebeneuspořádanější , vždy se v nich objevily jisté povinné prvky – patriotismus, sliby vymýcení kriminality do půl roku a nastolení pořádku i za cenu zabíjení zločinců, kritika zkorumpovaných elit a zároveň distancování se od stávajícího politického systému a slib jeho reformování

Je absolventem vyhlášené fakulty práv na manilské San Beda College, která sice sama o sobě nepatří mezi úplnou filipínskou univerzitní elitu, ale přinejmenším v oboru práva se řadí ke špičce. Duterteho začátky ve veřejné službě také souvisí s jeho studiem práv – v 70. letech začínal v Davau jako poradce městského prokurátora a v úřadu strávil 10 let, než jej revoluce vynesla do čela radnice tohoto rozlohou největšího a co do počtu obyvatel 4. nejlidnatějšího města Filipín. Tam se dvěma vynucenými tříletými přestávkami kvůli zákonnému omezení, jež neumožňuje sloužit víc než tři tříletá funkční období v řadě, strávil plné tři dekády.

„Před třemi měsíci jsem zabil tři lidi“

Maria Ressa, šéfredaktorka filipínského zpravodajského serveru Rappler

„Jde o to, že je skrz na skrz autentický a proto za ním podle mě jeho stoupenci stojí. A to odpovídá i trendům, které s sebou přinesla sociální média, což je další věc, která hraje v jeho prospěch, protože sociální média vás přenášejí ze světa autority do světa autenticity. Když tedy působíte ve veřejné funkci a lidé vás mají pořád na očích, prokouknou vás a poznají, když se nechováte autenticky. Ale Duterte autentický je. A lidi někoho takového chtějí,“ říká Maria Ressa, zdůraznila zakladatelka a šéfredaktorka filipínského zpravodajského serveru Rappler.

Co ale z Duterteho rétoriky na voliče fungovalo naprosto nejspolehlivěji, byl jeho donekonečna opakovaný slib, že do půl roku vymýtí na celých Filipínách zločin podobně nekompromisně jako v Davau. „Samozřejmě, musím přiznat, že jsem zabíjel. Před třemi měsíci jsem zabil asi … kolik jich bylo? ... tři lidi. Když jsem slíbil, že zastavím zločinnost, tak to taky dodržím. A když při tom budu muset někoho zabít, udělám to. Osobně,“ řekl Duterte v rozhovoru, který s ním vedla právě Maria Ressa pro server Rappler.

Obnovení trestu smrti?

Předvolební plakáty, Filipíny

Duterte by chtěl mimo jiné obnovit trest smrti, který byl na Filipínách zrušen před deseti lety, přestože například vlivná katolická církev je zásadně proti a dala to také najevo. Výsledek voleb to ale nijak neovlivnilo. Jestli ale dokáže Duterte svůj centrální předvolební slib, totiž vymýcení zločinnosti během půl roku, naplnit, zůstává velmi nejisté, či spíše krajně nepravděpodobné, jak přiznal i filipínský kongresman Celso Lobregat: „To je hodně, hodně těžký úkol. Myslím, že kdekoli na světě by nešlo vyřešit problémy se zločinností během tak krátké doby, ale uvidíme, co se v příštích šesti měsících stane.“

Duterte svou rétorikou ovšem neděsí jen zločince, ale také řadu liberálně smýšlejících lidí, které by možná někdo mohl označit za pomyslnou „manilskou kavárnu“. Je mezi nimi i publicista Clinton Palanca, se kterým jsem se v jedné skutečné manilské kavárně sešel na kus povolební řeči: „Jediné, v co teď můžeme doufat je, že spousta z těch věcí, které v kampani prohlašoval, byly jen divadlo pro média s cílem získat si zadarmo publicitu a že se ve skutečnosti uklidní a bude zemi řídit civilizovaně jako gentleman.“

Pokud vás zajímají podrobnosti a analytický pohled filipínské novinářky Marie Ressy, poslechněte si celý pořad.

autor: pav
Spustit audio