Roboti se hrnou do českých továren

Dovezou vám díly, zašroubují za vás šrouby nebo vyzkouší, zda má výrobek dostatečnou kvalitu. Pracovní roboti se stále častěji objevují v českých továrnách. A doma už nejsou jen v automobilkách a velkých podnicích, ale i v malých a středních fimách. Více v seriálu Můj kolega robot.

Velkým hitem jsou v poslední době takzvaní kolaborativní roboti neboli coboti. Tyto stroje představují určitý mezistupeň mezi člověkem a tradičním velkým pracovním robotem, který z bezpečnostních důvodů musí být oddělený mříží. Coboti naopak obvykle stojí na pracovišti přímo mezi lidmi a spolupracují s nimi. Člověku neublíží díky sofistikované technice.

Cena robotů se v posledních letech výrazně snižuje a podle podnikatelů se jedná o investici s rychlou návratností. Hlavním důvodem, proč se firmy začínají zajímat o roboty, je navíc současná rekordně nízká nezaměstnanost. Roboti tak zastanou často namáhavé a monotónní práce, a lidé se mohou věnovat činnostem, které vyžadují více přemýšlení.

Statisícové až milionové částky ale pro menší podniky leckdy pořád představují výdaj, který si nemohou dovolit. Z toho důvodu už si některé firmy vyrábí části robotů samy, nebo se obracejí na robotí personální agentury.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.