Robert Schuster: Podceňovaný italský premiér Giuseppe Conte získává na váze

8. srpen 2019

V italské politice se v posledních týdnech odehrálo něco, s čím ještě nedávno nikdo nepočítal.

Nestranický premiér Giuseppe Conte, který byl původně považován za loutku v rukách obou populistických vládních stran, Ligy a Hnutí pěti hvězd, a jejích vůdců Mattea Salviniho a Luigi Di Maia, zřejmě najednou našel recept, jak nad nimi získat navrch.

Čtěte také

Conte dokázal v krátké době dosáhnout hned tří klíčových úspěchů, a to tím, že udržel obě vládní strany na uzdě. Především se mu podařilo začátkem července odvrátit od Itálie řízení kvůli porušování unijních rozpočtových pravidel.

Evropská komise ho už měla nachystané, ale Conte neúnavně vyjednával, nepodléhal emocím a dal tím Bruselu najevo, že je to on, nikoli protievropští vicepremiéři Salvini a Di Maio, kteří by ve vládě udávali hlavní tón. Pro Itálii a jejího premiéra to byl důležitý psychologický úspěch. Podobnou rozhodnost prokázal Conte i při prosazení kontroverzního projektu výstavby rychlovlaku z Turína do Lyonu.

Něco takového dlouhodobě odmítalo Hnutí pěti hvězd, neboť by tím prý byla zničena unikátní přírodní scenérie v italském Piemontu. Ještě před půlrokem bylo Hnutí ochotno odejít kvůli tomu z vlády, teď kapitulovalo i pod vlivem svých neustále klesajících preferencí.

Pan nikdo nebo vážený premiér?

Čtěte také

A nakonec zchladil italský premiér nezvykle rezolutně dlouhodobé plány Salviniho Ligy na zavedení patnáctiprocentní rovné daně, která by sice možná někdy v budoucnu přinesla ekonomický růst, ale zároveň by už do beztak napnutého státního rozpočtu vnesla další nejistotu.

Conte přitom vstupoval do vlády z pozice profesora práv, který neměl žádnou předchozí politickou zkušenost. Mnozí Italové mají ještě v živé paměti záběr z parlamentu, když chtěl čerstvě jmenovaný premiér poprvé vystoupit před poslanci. Šel se tehdy dovolit šéfa Hnutí pěti hvězd Di Maia, ale ten mu to ale nepovolil, čímž miliony Italů v přímém přenosu viděly, kdo má ve vládě hlavní slovo.

Mezi novináři se začaly jako lavina šířit vtipy o Contem, které si braly na paškál buď jeho složité vyjadřování patřící spíš do akademického světa, styl oblékání anebo to, že podobně jako miliony Italů i on obzvlášť silně uctívá kapucínského světce Otce Pia, jehož obrázek prý Conte nosí stále s sebou.

Čtěte také

Co je za proměnou politika přezdívaného kvůli jeho malému vlivu „Signor Nessuno“ neboli „Pan nikdo“ ve váženého premiéra? Jedním z vysvětlení může být, že voliči jsou již za ten víc než rok, co existuje současná vláda, poněkud unaveni tím, jak se Salvini a Di Maio snaží neustále se předhánět, kdo z nich bude radikálnější.

Protože se to všechno povětšinou odehrává na sociálních sítích, začínají mnozí Italové ztrácet povědomí o širších souvislostech. Giuseppe Conte jim naopak ukázal, že vládní politika může mít i serioznější podobu. Odměnou je mu za to nebývalá popularita u italské veřejnosti. S 58 procenty je nyní nejoblíbenějším politikem v zemi, přičemž jak ukazují přesnější detaily, je obzvlášť velká u voličů obou vládních stran, čili Ligy a Hnutí pěti hvězd.

Robert Schuster

Další velká zkouška pro premiéra Conteho je již na obzoru. Na podzim budou muset členské státy eurozóny poslat do Bruselu návrhy svých rozpočtů na příští rok a nikdo neví, co se do něj pokusí obě italské vládní populistické strany prosadit tentokrát. Na rozdíl od minulosti ovšem budou mít ve vlastním premiérovi silného protihráče.

Autor je komentátor Lidových novin

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.