Robert Schuster: Matteo Salvini šíří pohádky o zlém Bruselu

23. srpen 2018

Minulý týden postihla Itálii katastrofa v podobě zřícení dálničního mostu v Janově. Při jednom z největších podobných neštěstí za několik let nakonec zahynulo přes 40 lidí.

Současná vláda, kterou tvoří populisté dvojího druhu, protisystémové Hnutí pěti hvězd a pravicová Liga, měla při hledání viníka brzy jasno, když prstem ukázala dvěma možnými směry. Jednak na dálniční společnost, která skutečně mohla zanedbat údržbu vytíženého a z hlediska konstrukčního ne úplně jednoduchého mostu.

Robert Schuster: Salvini a spol. nemohou mít zájem na řešení migrace. Přišli by o téma

Matteo Salvini

V Itálii minulých dní bylo možné narazit na dvě osobnosti, které vyplnily tamní mediální prostor.

Avšak druhá linie, kterou razí zejména šéf Ligy a ministr vnitra Matteo Salvini, je překvapivá. Za všechno údajně může Brusel a jeho instituce. Nutily totiž předchozí italské vlády, aby odbourávaly zadlužení státu tím, že škrtaly, kde se jen dalo. Mimo jiné i na investicích do silniční a jiné dopravní infrastruktury.

Salvini, který od nástupu nové vlády začátkem června úspěšně hraje roli „muže naplněného spravedlivým hněvem“, pohrozil směrem k Evropské unii, že jeho země si nenechá zvenčí diktovat, jestli může nebo nemůže použít miliardy na nové silnice a mosty. Vláda v Římě prý jednoduše „vezme peníze do hrsti“ a nebude se starat o nějaká bruselská rozpočtová kritéria.

Morandiho most v italském Janově

Jenomže realita je taková, že ze strany Evropské unie žádná omezení neexistují a nikdo tudíž Italům nebránil a ani nebrání, aby na to peníze vynaložili. Pakt stability nikomu nepředepisuje, na co své peníze použije, ale pouze stanovuje limity pro nové zadlužování. V právě končícím sedmiletém rozpočtovém období navíc dostala Itálie 2,5 miliardy eur na investice do infrastruktury. Jestli a jak byly použity, je věcí Říma.

Komunistická frakce a růženec v ruce

Podobně často kritizuje šéf Ligy, že v aparátu bruselské byrokracie se to jenom hemží Němci a Francouzi, zatímco Italové jsou v menšině. I tady je opak pravdou. Jak ukazuje nedávno uveřejněná statistika, jsou zde právě Italové zastoupeni nadprůměrně, a to s 12 procenty, zatímco Němců je tam necelých osm procent.

Adam Černý: Nová hvězda italské pravice Matteo Salvini

Matteo Salvini se ujal vedení Ligy severu před rokem a už dnes se může vykázat působivými výsledky

Pro Itálii od nástupu Silvia Berlusconiho před dvaceti lety platilo, že poválečnou křesťanskou demokracii na pravici nahradila lidověji vyhlížející a zároveň pevněji šéfovsky vedená Forza Italia.

Nepřekvapí proto, že například strategie na záchranu finančního ústavu Banca Monte dei Paschi di Siena, jehož pád hrozil rozkolísat celý bankovní systém v eurozóně, pocházel z pera italských úředníků v Bruselu. Španělé s jejich bankami před lety takové štěstí na krajany v aparátu Komise neměli.

Skoro by se chtělo říct, že je nejvyšší čas, aby se s Matteo Salvinim sešel šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker a se svým nechvalně proslulým polibkem ho přivítal v unijní realitě.

Když už o ničem jiném, tak by mohli najít společnou řeč nad myšlenkami Karla Marxe. Křesťanský sociál Juncker je jak známo nedávno obhajoval při projevu v Marxově rodném Trevíru při příležitosti 200. výročí jeho narození, za což sklidil oprávněně kritiku hlavně ve východní části Evropy.

Robert Schuster

Salvini zase kdysi začínal politickou kariéru jako člen komunistické frakce v rámci severoitalského separatistického hnutí a jako nadšený Evropan. Teď se naopak s růžencem v ruce prezentuje jako největší obhájce křesťanských hodnot v zemi a nenechá na unii ani nit suchou. Inu, to jsou paradoxy.

Spustit audio