Adam Černý: Nová hvězda italské pravice Matteo Salvini

5. prosinec 2014

Pro Itálii od nástupu Silvia Berlusconiho před dvaceti lety platilo, že poválečnou křesťanskou demokracii na pravici nahradila lidověji vyhlížející a zároveň pevněji šéfovsky vedená Forza Italia.

Od chvíle, kdy se Silviovi Berlusconimu přestalo dařit unikat před řadou nejrůznějších soudních procesů, ve kterých žaloby sahaly a dosud sahají od daňových podvodů až po prostituci nezletilých, bylo jen otázkou času, kdy se nějaký politik pokusí uvolněný prostor obsadit.

Prvním překvapením je, že se jím stal nový šéf strany Liga severu, kterou dosud omezovalo její regionální vymezení, protože hlavním heslem bylo osamostatnit tradičně bohatší část Itálie od chudších sousedů na jih od údolí Pádu.

Druhým překvapením, a to zvláště pro nynějšího předsedu vlády Matteo Renziho, nebylo, že Ligu severu probudil k životu politik se stejným křestním jménem, ale zároveň politik, který stejně jako Renzi patří do generace čtyřicátníků a který proto vyhovuje poptávce voličů po generační výměně.

Čtěte také

Matteo Salvini se ujal vedení Ligy severu před rokem a už dnes se může vykázat působivými výsledky. Ještě loni regionálně orientovaná strana za Forzou Italia zaostávala, letos v listopadu se jí podařilo uspět v tradičně levicové Emilii-Romagni, kde se sice vítězem stala Demokratická strana premiéra Renziho, ale Liga severu se dostala na druhé místo a odsunula tak berlusconiovce do pozadí.

Matteo Salvini se ujal vedení Ligy severu před rokem a už dnes se může vykázat působivými výsledky

Ve stejné době průzkumy veřejného mínění ukázaly, že podpora Matteovi Salvinimu se vyšvihla o pět procent, takže Liga severu se s 23 procenty stává hlavní silou pravicové opozice.

Salvini, který pochopil, že regionální vymezení brání růstu strany, začal více prosazovat šířeji založená témata, jako je kritika eura nebo výhrady vůči přistěhovalcům. Aby uspěl v celé Itálii a vytlačil dosud převládající pravici v podobě berlusconiovské Forza Italia a porazil levici, kterou ztělesňuje Matteo Renzi, schází už jen jediný krok, změnit jméno Ligy severu. Dala by tak jasně najevo, že chce mluvit jménem voličů v celé Itálii.

Matteo Salvini to shrnul v týdeníku Oggi, kterému řekl, že „dokud jsem nemluvili o euru a o Evropě, tak se na jihu na nás dívali jako na blázny, teď už si však nás začínají všímat.“

autor: Adam Černý
Spustit audio