Robert Schuster: Kurzova bouře ve skleničce vody

30. březen 2021
Rakouský kancléř Sebastian Kurz

Rakouský kancléř Sebastian Kurz je mistrem politické inscenace. V minulosti to prokázal už několikrát, například během uprchlické krize. Coby tehdejší ministr zahraničních věcí zorganizoval zkraje roku 2016 summit, kde bylo dohodnuto uzavření tak zvané balkánské uprchlické trasy. Aktuálně se šéf rakouské vlády před nedávným summitem Evropské unie stylizoval do role bojovníka proti údajně nespravedlivému přidělování vakcín v rámci sedmadvacítky.

Vznikl tak dojem, že tolik žádané očkovací látky proti onemocnění covid-19 nejsou přidělovány férovým způsobem, podle dohodnutého klíče vycházejícího z počtu obyvatel v dané zemi. Nýbrž že se s těmi nevyzvednutými „handluje“ na jakémsi neoficiálním vakcinačním trhu.

Čtěte také

Slovo „bazar“, které při tom rakouský kancléř použil, nemohl zvolit náhodně. V německém jazykovém kontextu zavání Orientem, a tím pádem i zmatkem. Zpravidla tam uspěje ten, kdo je silnější a je ochotný zaplatit vyšší cenu.

Kurzova slova způsobila poprask hlavně v Německu. Právě jeho představitelé si celou dobu zakládají na tom, že v Evropě jsou očkovací látky rozdělovány férovým způsobem. Aktuální problémy s jejich nedostatkem a pomalým očkováním v Německu vysvětlují často právě tím, že to je určitá cena za to, že Unie postupuje společně.

Hra přes Německo

Německý bulvár to ale vidí přesně opačně, a tak od začátku roku nevynechá jedinou příležitost, aby vládě v Berlíně vyčetl všechna možná selhání. V Kurzovi má v této kampani velkého spojence. Rakouský kancléř si zase význam těchto médií velmi dobře uvědomuje a pravidelně je zásobuje rozhovory se silnými pointami, které lze následně zpracovat do tučných novinových titulků.

Čtěte také

Pro Kurze se tak stala německá bulvární média platformou pro jeho vlastní politické cíle, ať už v širším evropském kontextu nebo doma. I v Rakousku totiž platí, že když předseda vlády utrousí něco v Německu, vyvolá to značný ohlas. Hlavně to ale dokáže na nějakou dobu překrýt případná vlastní pochybení při řešení koronavirové pandemie. Včetně toho, že podobně jako ostatní evropské státy mohlo i Rakousko využít možnosti dokoupit si dodatečně vakcíny, což ale zjevně neudělalo a teď se diví.

Stejně jako většina států světa je i Rakousko v boji s covidem hodně daleko od nějaké ucelené strategie, která by fungovala za všech okolností, při kterékoli pandemické vlně a na jakoukoli mutaci koronaviru. Navíc tam má boj proti nákaze i koaliční rozměr, neboť vedle lidoveckého kancléře Kurze při něm hraje klíčovou roli ministr zdravotnictví za Zelené Rudolf Anschober.

Posledně jmenovaný si počíná od samého začátku velmi obezřetně. Na rozdíl od agilního kancléře se zpravidla neuchyluje k unáhleným soudům, což je pravděpodobně i příčinou jeho vysoké popularity. Kurzova hra přes Německo se tak už nejednou stala i nástrojem, jak oklikou zaútočit na domácího koaličního partnera.

Robert Schuster

Jinak, pokud jde o nedostatek vakcín ve státech, které kvůli nižším pořizovacím nákladům vsadily na AstruZenecu, což je i případ Česka nebo Slovenska a za jejichž práva se rakouský kancléř Kurz tak bil, Evropská unie skutečně nedávno rozhodla, že dostanou nějaké dávky navíc. Rakousko ale podle všeho při tom vyjde na prázdno. 

Autor je komentátor Lidových novin

Spustit audio