Robert Schuster: Kurzovo otvírání a zavírání aneb Rakousko otevře školy, ale možná zavře jeden celý region

7. únor 2021

V pondělí končí ve východní části Rakouska pololetní prázdniny. Zároveň bude po mnoha týdnech znovu obnovena fyzická výuka ve třídách. Aspoň pro děti prvního stupně, které se ovšem budou muset nechat dvakrát týdne testovat. Ty starší bude čekat dělená výuka, při níž se budou ve školách střídat.

Kromě toho otevře také většina obchodů, svou činnost mohou dokonce obnovit i kadeřnictví. Jejich služby ale bude moct využít pouze ten, kdo předloží negativní test na koronavirus.

Čtěte také

Vláda kancléře Sebastiana Kurze k tomuto kroku přistoupila navzdory tomu, že Rakousko je stále ještě vzdáleno původnímu cíli stlačit týdenní údaj u nakažených na sto tisíc obyvatel pod 50 případů. Zatím je stále ještě dvojnásobný a v tuhle chvíli nikdo netuší, jestli po otevření škol a obchodů nezačne křivka znovu strmě narůstat.

Sám Kurz připustil, že pokud by záleželo jenom na něm, tvrdá uzávěra by pokračovala. Zřejmě byl ale tlak ze strany firem i odborníků na školství tak velký, že vláda ustoupila. Poněkud to připomíná situaci z loňského jara. I tenkrát to bylo Rakousko, které začalo po několika týdnech lockdownu postupně rozvolňovat jako jedna z prvních zemí v Evropě. Po etapách a ve zhruba dvoutýdenních intervalech. Řada dalších států pak tento model převzala.

Lyžařské středisko Ischgl

Přesto ale bude tentokrát něco jinak. Ruku v ruce s uvolňováním totiž v jedné části Rakouska, ve spolkové zemi Tyrolsko, vrcholí problém s agresivnější jihoafrickou koronavirovou mutací. Takovýchto případů tam objevili již osm desítek.

Čtěte také

Kurzova vláda zvažuje, že nechá celé Tyrolsko nebo aspoň jeho nejvíc postiženou část úplně izolovat od okolního světa, a to po dobu několika týdnů. Do regionu by tudíž nebylo možné přijíždět, ani ho opouštět. K podobně radikálnímu opatření sáhli loni během jarní pandemie i v sousední Itálii, přičemž zákaz cestovat mezi regiony tam platí dodnes.

Je otázkou, zdali se dokáže kancléř Sebastian Kurz odhodlat k podobnému kroku. Někteří jeho poradci z řad odborné lékařské veřejnosti by byli pro, a to i právě s poukazem na italský příklad. Tam se totiž ukázalo, že v regionech, které byly nějakou dobu izolované od okolního světa, se začala situace skutečně rychle lepšit.

Zcela uzavřít jednu z rakouských spolkových zemí ovšem není pouze epidemiologickým, nýbrž navýsost politickým problémem. I proto, že Tyrolsko bylo terčem kritiky už loni. Právě tamní lyžařské středisko Ischgl se stalo jedním z prvních ohnisek pandemie v Evropě. Nákaza se odsud rozšířila nejenom do sousedních států, ale i do Skandinávie. Stalo se tak zřejmě následkem souhry liknavých úředníků a vlivných vlekařů a hoteliérů, kteří nechtěli předčasně ukončit sezonu.

Robert Schuster

Tenkrát Kurz tvrdil, že ještě bude dost příležitostí celou věc prošetřit a případně potrestat viníky. Jeho váhavost mohla souviset i s tím, že bral ohled na své lidovecké spolustraníky, kteří už řadu let Tyrolsku vládnou. Nechtěl je nechat samotné na pranýři, a proto z tehdejšího selhání nebyly vyvozeny žádné důsledky. Jenomže rok s rokem se sešel a Tyrolsko je znovu hlavním ohniskem pandemie. Podruhé se už kancléř Kurz nějakému ráznému rozhodnutí nevyhne. 

Autor je komentátor Lidových novin

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.