Robert Schuster: Rakouský koronavirový semafor aneb Když žlutá znamená problém

9. září 2020

Zkraje týdne začal v části Rakouska nový školní rok. Těsně předtím vláda představila semaforový systém, který má do budoucna mapovat situaci s koronavirovou nákazou v každém z okresů.

Jednotlivé barvy na semaforu také ukazují, kolik a hlavně jaká omezení v jednotlivých částech Rakouska platí. Vláda kancléře Sebastiana Kurze věnovala přípravě covidového semaforu hodně času.

Čtěte také

Před jeho spuštěním měla reálně jenom dvě možnosti. Buď pro začátek nastolit všem stejné podmínky a nastavit celé Rakousko na bezproblémovou zelenou. Anebo vydat pro některé regiony určité minimální varování. Kurzova vláda se rozhodla pro druhou variantu, a za to okamžitě schytala. Ve žlutém pásmu se totiž ocitly Vídeň, Linec, Štýrský Hradec a jeden okres v západorakouském Tyrolsku.

Hlavně první dvě města se, proti rozhodnutí vlády zařadit je do žlutého pásma, hned ohradila. I proto, že v nich mají hlavní slovo sociální demokraté, kteří se nacházejí na celostátní úrovni vůči Kurzově vládě v opozici. Starosta Lince Klaus Luger označil vládní semafor doslova za „svévolný paskvil“. A prohlásil, že bude omezení plynoucí ze žluté barvy bojkotovat.

Nervozita vídeňských sociálních demokratů

Vídeňský radní pro zdravotnictví Peter Hacker, mířil ještě výš. V rozhodnutí zařadit do žluté zóny dvě sociálnědemokratická města viděl záměr Kurzovy konzervativní vlády, který měl navodit dojem, že úřady v těchto dvou městech nemají situaci pod kontrolou.

Čtěte také

Vídeňský radní opírá své tvrzení o argument, že v jeho městě (i v Linci) je prý v přepočtu na obyvatele méně aktivních případů než v menších obcích v sousedství. Tam jsou ovšem  starostové lidovci. Marně se kancléř Kurz snažil uklidňovat, že žlutou barvu ve Vídni nebo Linci nelze chápat jako nějaké kolektivní odsouzení a ocejchování obou měst, ale že se jedná o preventivní opatření.

Určitá nervozita vídeňských sociálních demokratů je pochopitelná. Za měsíc se bude v rakouské metropoli volit nové zastupitelstvo. Přestože je strana současného starosty Michaela Ludwiga podobně jako v minulosti favoritem voleb, mohla by ji epidemiologická situace ve městě, a z toho plynoucí nejistota občanů, připravit o nejeden hlas.

Tím spíš, že mnozí z jejích voličů patří k těm dřív narozeným. Mohli by buď zůstat doma, anebo přejít ke konkurenci. Třeba rovnou k lidovcům kancléře Kurze či k Zeleným. Jinými slovy ke stranám, které od letošního ledna tvoří celostátní rakouskou vládu a mohli by tak ocenit jejich dosavadní postup během pandemie.

Robert Schuster

Na straně druhé, kdy jindy než právě teď, kdy se Vídeň ocitla ve žluté zóně, se mohou rakouští sociální demokraté pokusit vymanit se aspoň v hlavním městě z dosavadního nebezpečného sevření.

Ve jménu „společného boje“ proti koronavirové pandemii totiž přestala hlavní opoziční strana v Rakousku ve veřejném vnímání jakoby úplně existovat.

Autor je komentátor Lidových novin

Spustit audio