Richard Seemann: Rakousko slaví 65. výročí své nezávislosti

18. květen 2020
Rakouský spolkový prezident Alexander Van der Bellen

Rakousko si připomenulo 65. výročí obnovení své nezávislosti, tedy podepsání Státní smlouvy se čtyřmi okupačními mocnostmi – Sovětským svazem, Spojenými státy, Spojeným královstvím a Francií.

Tím byla skončena okupace našeho jižního souseda deset let poté, co byla znovu obnovena jeho státnost koncem dubna 1945.

Čtěte také

Vzhledem k omezením, která vyplývají z protiepidemických opatření, byl tento milník rakouských dějin soustředěn na projev spolkového prezidenta Alexandra Van der Bellena. Pronesl ho před vídeňským palácem Belvedere, kde byla smlouva 15. května 1955 podepsána.

Připomněl, že jedinečný úspěch Rakouska by bez Státní smlouvy v následujících letech nebyl myslitelný a stal se základem, na kterém může v budoucnosti stavět. Musíme si ale dávat pozor na svobodu, protože ta je citlivá a zranitelná.

V návaznosti na současnou koronavirovou krizí nyní obyvatelstvo zažívá na vlastní kůži, co znamenají přísná omezení základních práv. V liberální demokracii musíme proto zodpovědně nakládat se svobodou, prohlásil rakouský spolkový prezident.

Nezastupitelná úloha Rakouska

Politologové připomínají, že cesta k uzavření Státní smlouvy byla velmi obtížná a teprve v dubnu 1955 moskevská jednání přinesla průlom.

Čtěte také

Rakouská delegace vedená tehdejším lidoveckým kancléřem Juliem Raabem dosáhla dohody na základě toho, že země vyhlásí trvalou neutralitu a nestane se součástí žádných aliancí.

Historici dnes docházejí k závěru, že pravou příčinou dosažení dohody byly obavy Moskvy, že pokud by nebyla uzavřena, rakouské země okupované západními mocnosti by se mohly propojit s Německou spolkovou republikou. Naopak neutrální Rakousko mělo tvořit podle představ Moskvy geografický klín mezi zeměmi NATO – spolu se sousedním Lichtenštejnskem a Švýcarskem.

Nikdo v té době nemohl předvídat vývoj politické situace, která nastala už rok poté událostmi v Maďarsku, v roce 1968 v Československu a 1989 v NDR. Ve všech těchto případech hrálo Rakousko nezastupitelnou úlohu, když z jedné strany neumožnilo zneužití svého území pro případné vojenské zásahy, protože okupační jednotky byly uzavřením Státní smlouvy staženy ze země.

Richard Seemann

Především ale otevřelo své hranice obyvatelstvu těchto zemí, aby sem mělo možnost emigrovat, a tím se vyhnout pronásledování a svobodně se rozhodnout, jak si zařídit svůj další život.

Autor je publicista

Spustit audio